UNPR isi bate joc de Iasi. PDL va face la fel?

UNPR isi lanseaza simbata candidatii la Primarie si CJ, Tudor Ciuhodaru si Constantin Simirad. Adica un om care n-a creat in viata lui locuri de munca, n-a manageriat o institutie si habar n-are de fonduri europene (Ciuhodaru) si un om care si-a dovedit deja limitele (Simirad a fost primar si e sef la CJ, perioade in care Iasul a batut pasul pe loc iar orase similare sau judete vecine au trecut pe linga noi in viteza).
E treaba UNPR ca propune astfel de candidati care, e clar, nu pot impinge Iasul inainte. Partea proasta e ca, data fiind situatia catastrofala a PDL IASI, ca si ingropat de “managerii” Dan Cirlan dar mai ales Mihaela Popa, s-ar putea ca democratii sa fie obligati sa sustina si ei aceiasi candidati.
Dar oare chiar nu poate gasi PDL-ul un pretentend la Primarie mai breaz decit Ciuhodaru? Sau unul la CJ mai promitator pentru Iasi decit SImirad? Eu sunt convins ca da.

Prima certitudine: sigur nu candidat din sistemul bugetar
Cine sa fie acesti candidati? Haosul generat de Mihaela Popa a impiedicat realizarea a macar unui sondaj care sa arate o situatie generala (cerinta obligatorie pentru orice partid in an preelectoral, dar de unde sa stie Popa una ca asta). Asa ca in cautarea unui candidat bun plecam de la bubele actualului primar.
Eu si multa lume s-a lamurit deja ca pentru a recupera terenul pierdut in fata Clujului, Timisoarei, Brasovului e musai s-o terminam cu primarii proveniti din sistemul bugetar, oameni care stiu doar teoretic, daca stiu si asta, cum s-ar face bani. Ei stiu doar sa cheltuie, dar asta stie oricine. Iasul are nevoie de un primar care sa scoata bani din piatra seaca, sa aduca investitori, sa puna in valoare potentialul neexploatat pina acum. Asta e dezvoltare sanatoasa, nu doar imprumuturi bancare ori cersitul de la Guvern.

Model de primar ori sef CJ
Pentru o scurta perioada de timp Iasul a avut un astfel de sef in administratie, e vorba de Neculai Apostol, prefect pentru 10 luni intre anii 20202 si 2003. Acesta n-a umblat dupa imprumuturi, ca Gheorghe Nichita, si nici n-a stat cu mina intinsa la Guvern ori cersind firimituri pe baza relatiei personale cu presedintele tarii, asa cum face SImirad.
Obisnuit sa caute solutii acolo unde functionarii de stat spun ca e piatra seaca, Apostol a strins oamenii de afaceri, mediul universitar si o parte din factorii politici. In plin stalinism marca Solcanu, Iasul a parut ca se deschide ca o floare. Se vorbea de investitii serioase, veneau aici delegatii din Italia, Austria, Franta s.a. Afaceristii cu simpatii liberale, democrate ori altceva decit PSD nu mai erau fugariti ci incurajati sa produca bani, a aparut o asociatie a oamenilor de afaceri ce creiona proiecte prin care sa incurajeze tinerii, se vorbea de un sprijin la nivelul administratiei locale pentru absolventii de facultati (locuinte, locuri de munca, sprijin pentru demararea de afaceri) astfel incit Iasul sa nu mai piarda aiurea atitea creiere.
Acesta este modelul pe care trebuie sa se bazeze partidele care pretind ca nu isi bat joc de viitorul Iasului.

Ce se intimpla daca nu scoatem in fata oameni cu initiativa
Mobilizarea stalinistilor din jurul lui SOlcanu de a sterge tot ce purta amprenta Apostol a facut ca tot ce s-a creat in 10 luni sa fie aruncat la cos in numai o luna. Mediul economic local a fost pus iar cu botul pe labe, iarasi nimeni nu mai putea vinde un cui fara OK-ul PSD-ului, iarasi privatizarile ori licitatiile se decideau exclusiv la partid nu si in economia reala.
A urmat guvernarea PNL cu o destindere a vietii economice, dar administratia Nichita, in ciuda deschiderii pe care o clameaza avocatii actualului primar, n-a stiut sa puna in valoare cea mai mare parte din potentialul orasului. Zeci de investitii mari au fost pierdute prosteste pentru ca s-a cerut spaga ori nu s-au gidilat orgoliile unora. CE ar fi insemnat acestea? Un singur exemplu. Delphi a fost cit pe ce sa plece pentru ca Primaria nu vrut sa-i tina aici. Din fericire, americanii s-au dus la Miroslava unde au facut o fabrica ce a creat 1800 de locuri de munca. Bonus o sumedenie de impozite, repet, catre primaria Miroslava nu Iasi.

Ce atuuri are Nichita
Pe piata circula de mult timp o butada care spune ca pe Nichita nu-l poate bate nimeni la Primarie cu exceptia DNA-ului. Informatii de culise sustin chiar ca au existat tentative de a i se construi primarului in functie dosare penale care sa-l ingenuncheze (PALAS, Poli Iasi, CET), de asta a si negociat cu PDL-ul si UNPR-ul, transferuri nefinalizate insa. Cert este ca daca pina acum primarul in functie nu a fost “incaltat” de DNA nici nu va mai avea necazuri.
Asa ca Nichita intra in alegeri de pe pozitii de forta. Sondajele PNL si PSD il arata de departe cel mai bine pozitionat candidat. Mai are si un munte de bani la dispozitie (santiere de peste 50 milioane euro plus alte citeva milioane cde pot fi usor mobilizate de sponsorii sai traditionali, interesati de mentinerea actualului sistem de putere local), deci ca e limpede ca va cumpara toata presa coruptibila si toti “asistatii social” cu drept de vot.

Cine se poate bate cu o asemenea masina electorala?
Sigur Ciuhodaru nu. De altfel, acest model de candidat este usor de desfiintat in campanie de masina de tocat din spatele lui Nichita. Daca au reusit sa-l prezinte pe Dumitru Oprea, in 2008, om al mafiei, la ce ne putem astepta acum cu unul ca Tudor Ciuhodaru, tip prins deja cu furaciuni de doi lei la spital, si cu o bursa primita cam ciudat la UMF-ul zgiltiit de scandaluri de coruptie.
Trebuie deci altceva, un alt model de candidat. Care sa aiba musai urmatoarele atuu-uri:
- suficient de bogat cit sa nu lase impresia ca vine la Primarie la furat,
- sa aiba o avere creata de el prin munca, investitii si, de dorit, productie pe plan local, nu prin preluari de active de la stat luate cu doi lei si vindute cu 1.000.000 de euro
- sa poata spune “eu am creat deja sute de locuri de munca, stiu cum s[ creez alte mii“.
- Un candidat care sa stie valoarea banului muncit din greu, sa-l doara aruncarea pe geam fie si a unui leu.
- un om care plateste impozite si taxe grele aici, nu doi lei, asa ca are motiv sa fie revoltat pe risipirea acestor bani de catre administratia ineficienta.
- trebuie sa fie recunoscut ca iesean, ca iubitor al acestui oras sau judet.

E chiar atit de greu de gasit de catre PDL un astfel de om? Eu cred ca nu. Exemple de astfel de candidati pot fi gasite si in interiorul partidului si in afara, trebuie doar sa te uiti bine. Nu dau inca nume, pentru a nu fi banuit ca fac jocul cuiva anume (desi am oferit anterior variante concrete). Sigur este ca PDL poate identifica un candidat bun, si-i poate forta imaginea. Mai este inca timp sa se construiasca un contracandidat redutabil pentru Nichita. Asta daca se vrea cu adevarat, nu se merge tot pe blatuirea competitiei.

3 Responses to “UNPR isi bate joc de Iasi. PDL va face la fel?”

 1. jan Says:

  Faci teasing pentru Gabi Surdu sau pentru Butuca?


 2. Alina Says:

  face teasing de plicitiseala, ma gandesc. Un pdl’ist frustrat cu impresii total eronate despre societatea din ziua de azi !!!!!!!!!!!!


 3. gringo Says:

  pai Gabriel Surdu nu indeplineste aceste conditii?
  Ca din interviul din Rezervistul, care este un ziar f serios si nicidecum o revistuta cum spun unii, reies toate aceste calitati ale lui Surdu> nu are afaceri cu statul, este bogat, este iesean, iubeste iasiul, este militar de cariera, bun patriot….de ce sunteti ipocriti?


Comentarii

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*