Presa al naibii de slaba

Prima regula pe care o invata un student la Jurnalism este urmatoarea: o stire este cu adevarat stire atunci cind un popa musca un ciine nu cind un ciine musca un popa. Doua evenimente petrecute recent si relatate cu picioarele de presa locala arata insa cit de profesionista e media ieseana.

1. Acum o saptamina se inaugura sediul regional Volksbank la PALAS. Un director al bancii se scapa si anunta ca cel mai mare credit acordat de banca, recent, este de 19,5 milioane RON iar beneficiarul a fost o persoana fizica. Deci in plina criza cineva imprumuta 5.000.000 de euro si inca in nume personal, nu pe firma.
Ce fac ziaristii atit de mindri ai Iasului? Cauta sa vada cine e popa care a muscat ciinele, adica sa identifice persoana fizica ce area atita spate incit sa imprumute in nume personal 5.000.000 euro? Si asta in plina criza, perioada de excelente oportunitati investitionale? Nu, ziaristii au consemnat cuminte ce le-a dat mura-n gura banca, au papat pateurile pregatite de PR-ul bancii, au baut sucul si fuga la redactie sa scrie dupa dictarea bancii.

2. Simbata seful national al UNPR anunta ca este este prieten cu Gheorghe Nichita si ca “impreuna avem atitea de facut pentru Iasi“. Aflat alaturi de vorbitor, candidatul UNPR la Primarie, Tudor Ciuhodaru, se face alb la fata cind il aude pe Oprea cum se da prieten cu Nichita. Alta achizitie recenta a UNPR, Constantin Simirad, a reactionat ceva mai prompt si a anuntat rapid ca nu s-a incris inca in acest “partid”, iar in privinta candidaturii sale la sefia CJ mai vedem, nu e nimic batut in cuie.
In sala se afla toata turma de ziaristi acreditata pe “Politic” si “Administratie” , deci, teoretic, oameni scoliti sa prinda toate dedesubturile, sa vada dincolo de aparente. Ce apare insa in zilele urmatoare la televiziuni, pe ziare ori site-uri? Nimic despre prietenia lui Oprea cu Nichita, nimic despre proiectele comune ale celor doi pentru Iasi. Puhoiul de “ziaristi” anunta insa ca UNPR are candidat la Primarie in persoana lui Tudor Ciuhodaru, ca Simirad este sigur candidatul amintitului “partid” la sefia CJ si ca totul in UNPR e roz.

3. La acelasi eveniment al UNPR, Ciuhodaru si Simirad sunt pusi de mine sa numeasca macar 3 linii de finantare mari special pentru administratia publica locala. Desi sunt mult mai multe astfel de linii de finantare iar un viitor primar ori actual/viitor sef de CJ ar trebuie sa le stie pe de rost pe toate, candidatii UNOR n-au putut spune nici macar o sursa de finantare. Au admis deci ca sunt BITA la administratie, ca Iasul e in mare pericol cu administratori ca ei. A aparut undeva asta in media, a anuntat vreun ziarist populatie despre cit de habarnisti sunt candidatii UNPR? Nu, evident ca nu, doar pentru media locala stire e cind un ciine musca un popa (si zilnic sunt zeci de astfel de stiri) nu cind un popa musca un ciine.

Comentarii

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*