Ce nu poate fura Flutur Iașului deși are banii ca și băgați în buzunar.

Am vazut în vară cum arată spitalul privat Arcadia. O clădire plănuită inițial să fie una de birouri, modelată apoi pentru un spital multifuncțional care arată trăsnet, e părerea mea şi a tuturor jurnaliştilor care au fost lăsaţi o zi să-şi bage nasul peste tot, inclusiv în sala de operaţie.

Întrebarea mea e simplă: dacă Fiterman a putut să facă o asemenea bijuterie cu doar 20 milioane euro (repet, o clădire plănuită iniţial pentru altceva, deci modelată ulterior la costuri suplimentare), cum naiba nu găsesşte ditamai puterea politică ceva mai mulţi bani să facă un spital pentru toată Moldova? Nu trebuie 300 milioane, cât spunea un ministru PDL sau 150 milioane, cât auzeam din zona PNL. Matematica arată că e nevoie de 80 milioane pentru un spital cu 800 de paturi, dar dacă nu vrei luxul de la Arcadia şi proiectezi cu grijă totul de la început în mod cert costurile se pot duce sub 60 de milioane euro. Scuza că nu sunt bani nu o cred, dacă interesul regional cere acest spital, atunci se găsesc bani.

Dar pentru asta e nevoie de politicieni puternici. Dumitru Oprea, în ciuda stângăciilor sale politice și a răsucirilor care i-au amețit inclusiv pe fanii săi cei mai înfocați, știe ce beneficii ar aduce județului o astfel de investiție. Problema e că nu prea are putere, el și ceilalți parlamentari PDL și UNPR de Iași,

MARELE NOROC ESTE CĂ FLUTUR NU ARE LA SUCEAVA MEDICI CA LA IAȘI, PENTRU CĂ ALTFEL NE FURA ȘI SRU.

One Response to “Ce nu poate fura Flutur Iașului deși are banii ca și băgați în buzunar.”

 1. Alin Costescu Says:

  Cateva lucruri pe care sa le inveti:
  Un spital traznet nu costa 80 de milioane ci maxim 30 de milioane si n-are de ce sa aiba 800 de paturi, fiind suficiente 300 de paturi. Cea mai mare prostie in Romania este sa ne umplem de paturi de spital, sa avem unde sa ne odihnim oasele. Un spital regional trebuie sa fie in primul rand un centru excelent de diagnostic si tratament. Te interneaza doar cat sa te rezolve si sa-ti revii, 7 zile. Totul e sa aiba cea mai tare aparatura si cei mai tari medici, care stiu ce ai si stiu sa te faca bine. Un spital care te tine internat 5 zile pentru investigatii si inca 2 saptamani post-operatoriu e de fapt un sanatoriu. Un spital regional nu trebuie sa fie mare, ci cel mai performant in dotari si specialisti.
  Arcadia a costat maxim 10 milioane (as zice chiar vreo 7-8 milioane) dar Fiterman umfla investitia ca sa dea bine si ca sa deconteze mai mult. Un spital regional cu 300 de paturi in care nu se fura jumatate din costuri in timpul constructiei, nu trebuie sa coste mai mult de 30 de milioane. 10 milioane cladirea si inca 15-20 de milioane dotari cu cea mai buna aparatura din lume. Adevarata investitie este in medici.
  Pe 300 de paturi se pot trata de boli serioase toti oamenii din Moldova. Cei care vin doar sa se caute sunt bolnavi inchipuiti sau care nu necesita internare. Daca au chestii simple, ii operezi si in 48 de ore sunt acasa, iar daca nu vor sa se opereze, ii redistribui la dispensarele pe care si le aleg ei.
  La o medie de 5 zile de spitalizare/pacient, printr-un spital de 300 de paturi pot trece 22.000 de oameni pe an, cu afectiuni grave.


Comentarii

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*