La PNL Iaşi bate Vântu a euroi spălaţi prin Cipru

ULtimele dezvăluiri “scăpate” de procurori în presă arată că Sorin OVidiu Vântu a tapat sute de milioane de euro prin off-shore-uri din Cipru, bani proveniţi, preponderent, din Petromservice. Evident că astfel de tunuri nu puteau fi date fără sprijin politic, oricât de cinstită s-ar da actuala guvernare. Ca jurnalist sunt sigur 100% că cineva din PDL a păpat milioane de euro, dacă nu zeci de milioane, din aceste tunuri.. Nu cred însă că cineva de la Iaşi a beneficiat de aceste fonduri pentru că Iaşul e bun doar la dat cu mătura în ograda portocalie, după ce au plecat boierii cu trăsurile şi au lăsat în urmă doar resturi.

La fel de sigur e că şi cineva din PNL şi-a băgat în buzunare alte milioane de euro, măcar la tunul dat de Petromservice în 2008 (returnare de TVA de 60 milioane euro). Numai un naiv poate crede că SOV putea obţine o astfel de rambursare de TVA fără să cotizeze. Atunci se naşte întrebarea firească: cine de la PNL e mânjit? Varianta cea mai la îndemână e ministrul de FInanţe din acea perioadă, senatorul de Iaşi Varujan Vosganian. Acesta are oricum handicapul unui trecut în care a fost plătit din greu de SOV, deci poate fi bănuit foarte uşor că a fost “uns” şi de data asta.

Dar la fel de posibil e ca şi Fenechiu să fi gustat din această plăcintă. Nu se dădea el la fel de influent ca Patriciu în timpul guvernării PNL? Nu a fost interceptat el de procurori în timp ce aranja sfori măreţe cu SOV şi se lăuda cum face el blatul cu Nichita? Dar mai ales nu a făcut şi el oficial jonglerii cu off-shore-uri din Cipru pentru a masca smulgerea unei hălci din prada PALAS (hotelul cedat suspect de uşor de Dascălu)?

O şansă la fel de mare este ca şi naşul lui Fenechiu, Dan Radu Ruşanu, să fie fost uns de SOV. Ruşanu e Hrebenciucul PNL-ului şi fără el puţine afaceri se mişcă. Faptul că naşul a preluat de la fin hotelul de la PALAS, via off-shore cipriot, arată implicarea totală în mecanismele financiare declarate penale de către DNA.

Şi pentru că lumea e mică, deşi cercul ajunge până în Cipru, îmi amintesc că ieşeanul Dan Stratan a fost mâna dreaptă a lui SOV în off-shore-ul cipriot prin care care mogulul a încercat în 1998 să cumpere PETROM-ul. Acelaşi Dan Stratan a apărut 10 ani mai târziu ca partener de nădejde al Search Corporation, firma cu care Fenechiu a ţinut morţiş să facă un aeroport de 200 milioane euro, o şosea de centură de 39 milioane euro şi chiar autostrada Est-Vest.

Atâtea coincidenţe mie îmi miros tare a bani spălaţi prin Cipru. Procurorii oare au nas?

Comentarii

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*