Înfingerea IKEA în Iași depinde de alegerile de la UTI

Concernul suedez IKEA a semnat un contract de închiriere a Iulius Mall Iași pe o perioadă de 10 ani, mă anunță surse apropiate tranzacției. Tocmai de aceea majoritatea comercianților din Iulius fac acum lichidări de stocuri (unii au mers cu reducerile până la 90% din prețul cerut inițial, eu însumi am cumpărat blugi la astfel de preţuri de la un magazin de la etajul 2 care a anunţat oficial că se mută la PALAS).

Afacerea făcută de IKEA la Iași e atipică deoarece suedezii nu se duc nicăieri decât dacă sunt proprietari pe spațiul respectiv (ex: la București). Tocmai de aceea deal-ul de la Iași are o clauză specială: Iulius Group va încerca dobândirea terenului pe care a fost construit actualul mall dând, la schimb, Universității Tehnice un activ valoros, iar apoi va vinde complet actualul mall.

 

De ce e Iulius foarte interesată de alegerile de la UTI

Teoretic, Iulius pare să fi făcut o afacere pe care s-a specializat – a închiriat un spațiu, numai că afacerea nu e tocmai cea dorită. Sursa mea susține că din contractul de închiriere Iulius nu obține un mare profit, în timp ce o eventuală vânzare i-ar aduce zecile de milioane de euro dorite (pentru finanțarea PALAS-ului ori astuparea găurilor deja făcute la bănci).

Numai că actualul proprietar al terenului de sub Iulius Mall nu vrea să se vândă ieftin. Rectorul în funcţie, Ion Giurmă, pretinde că el chiar ţine morţiş să apere interesele universităţii şi nu acceptă un schimb în orice condiţii. Contracandidatul său la şefia UTI, Corneliu Munteanu, a anunţat însă că va fi mult mai “deschis” în astfel de situaţii. Aşa că, brusc, tot PSD-ul (partid din care face parte actualul rector) îl susţine pe contracandidatul lui Giurmă, iar presa care până acum fie îl lăuda pe rector fie nu-l ataca a trecut la promovarea intensă a lui Munteanu şi la diabolizarea concurenţei.

 

UPDATE:

După apariţia acestui material mai multe persoane din anturajul Iulius m-au avertizat că “e o prostie” scenariul cu venirea IKEA la Iulius Mall Iaşi pentru că “acolo s-au semnat mai multe contracte de prelungire cu unii din actualii chiriaşi”. Corect, verificările făcute imediat arată că aşa stau lucrurile acum, numai că în respectivele contracte este stipulată clar clauza părăsirii mall-ului la 30 de zile de la o somaţie oficială a Iulius-ului. Am întrebat şi eu cum de e posibil să te evacueze atât de repede (chiriaşul şi-a făcut un plan de afaceri, poate a luat un credit de la bancă bazându-se tocmai pe respectarea termenului de închiriere), dar mi s-a răspuns sec: “nu l-a obligat nimeni să semneze că acceptă să plece din mall după 30 de zile de la somare”.

Concluzia: pentru a maximiza șansele afacerii PALAS Mall, Dascălu are nevoie să evite din timp canibalizarea  dinspre Iulius, așa că intenția IKEA de a veni la Iași (intenție manifestată din 2009) a picat la țanc. Trebuie doar urgentat schimbul de ative cu UTI pentru a se prelua terenul de sub mall și a se face deal-ul așa cum vrea IKEA.

One Response to “Înfingerea IKEA în Iași depinde de alegerile de la UTI”

  1. IKEA pregăteşte aterizarea în primăvară la Iulius Mall, dar intrarea serios pe piaţă depinde de alegerile de la UTI | iasicastiga.ro Says:

    [...] pe o perioadă de 10 ani, mă anunță surse apropiate tranzacției”, scrie Aurel Dobaşu pe blogul său. “Tocmai de aceea majoritatea comercianților din Iulius fac acum lichidări de stocuri [...]


Comentarii

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*