Dascălu recunoaşte că e falit

Un articol de imagine publicat ieri de Capital (din lunga serie de astfel de materiale apărute în ultima vreme la comanda Iulius prin care firma în cauză speră să înduioşeze judecătorii şi băncile) dezvăluie un adevăr doar şuşotit până acum la colţuri de duşmanii lui Iulian Dascălu: “regele mall-urilor” e falit.
Cum e posibilă devoalarea unei astfel de realităţi tocmai într-un material de imagine comandat de Iulius? Nu-mi dau seama. Naiba ştie ce a fost în capul celui care a dat OK-ul din partea Iulius pentru acest material.

 

De unde se vede falimentul
De la bun început oda din Capital precizează că “Băncile au pariat pe Iulian Dascălu peste jumătate de miliard de euro“. Probabil că PR-ul Iulius o fi crezut că această frază va da pe spate alte bănci posibil finanţatoare, precum şi judecătorii care ar putea fi convinşi să nu confirme ilegalităţile de la PALAS pe considerentul “uite câţi bani a investit omul ăsta. Nu e păcat să-i dăm tocmai noi vânt pe tobogan?”.
Olecuţică mai încolo acelaşi material de imagine precizează că Iulius a strâns în 2010 de la cele 4 mall-uri 41 mil. euro. Pentru 2011 Iulius preconizează încasări de 43 mil. dar vom vedea dacă le şi obţine.
Dacă la veniturile certe din reţeaua Iulius adăugăm şi încasările anunţate de Iulian Dascălu pentru PALAS (8 milioane euro anual din zona de retail şi 2 milioane euro din zona office) ar rezulta încasări de 51 milioane euro anual pentru Dascălu.

Cum yield-ul este în acest moment, în ce mai fericit caz pentru Iulius, de 10% (unii susţin că de fapt ar fi 12, alţii 14%), înseamnă că, pe hârtie, proprietăţile lui Iulian Dascălu ar valora (repet, în cel mai fericit caz)510 milioane euro. Numai că acel yield se aplică proprietăţilor unde totul e super OK, adică au terenuri în proprietate personală şi nu există litigii în instanţă. Şi cum terenurile pe care s-au construit Iulius Mall Iaşi şi Cluj nu sunt ale lui Dascălu ci ale statului (fiind închiriate pe doi lei), scade instantaneu valoarea acestor proiecte. Iar cum la PALAS problemele cu legea sunt uriaşe (proiectul e scos în afara legii de aproape un an iar o altă hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă cere demolarea a cinci clădiri ridicate la PALAS), rezultă clar că şi valoarea de piaţă a acestui proiect e mai mică decât cea de pe hârtie.
Deci, dacă tragem linie, valoarea activelor lui Iulian Dascălu (calculată după cifrele anunţate oficial chiar de firma sa şi după yield-ul pieţei) e de cel mult 350 milioane euro.
Dar cât are el credite? “jumătate de miliard”, spune Capital încă de la începutul odei. Mai precis 505 milioane euro, precizează aceeaşi sursă la finalul odei.
Iar matematica elementară dă cu minus. Deci Dascălu e falit.

 

Or fi bani şi în altă parte?
Personal cred însă că cifrele anunţate de Iulius sunt departe de realitate. În primul rând nu cred că au tras de la bănci 505 milioane euro. Or fi fost în plan, dar nu l-au mai dus la capăt.
Din câte am văzut pe un portal ce afişează toate creditele din România, Dascălu a luat 234 milioane euro de la Hypo pentru cele 4 mall-uri, iar cu tot cu dobândă are de returnat aproape 320 milioane euro. Partea proastă e că sorocul returnării este, potrivit acelui portal, 2013, termen care, privind de pe gard, mi se pare imposibil de respectat.
Pentru PALAS a contractat un credit de 124 milioane euro de la Unicredit, iar cu tot cu dobânzi avea de returnat aproape 180 milioane. Numai că n-a luat toţi banii. A mai avut un credit de 12 milioane de la San Paolo, apoi unul de 8 de la Marfin Bank, dar nici de aici nu se ştie cât a luat efectiv. Cât a tras cu totul de la bănci pentru PALAS? Numai el ştie. Informaţii din piaţă susţin însă, cu destule argumente, că bună parte din lucrările de la PALAS au fost făcute cu resurse extrabancare (împrumuturi de la terţi, lucrări făcute de firme pe cont propriu urmând a fi decontate mai târziu, investiţii făcute de viitorii beneficiari gen Arcadia ş.a.)
Oricum ar fi, cert e că PALAS-ul a înghiţit peste 100 milioane euro. Iar dacă le adăugăm la balastul contractat pentur mall-uri depăşim iar pragul de 400 milioane euro. Datorii imense pentru oricine, darămite pentru un operator pe piaţa imobiliară. Şi-n vremuri ca cele de azi firme puternice dau faliment pentru datorii de nici un milion de euro, aşa că se anunţă nori foarte negri pentru Dascălu.

 

Urmează vânzarea?
Cel mai probabil va urma vânzarea. De câteva luni se tot aude de discuţii ba cu Ikea, ba cu nişte ruşi, ba cu autohtonii Patriciu ori Adamescu, doar gura lumii e slobodă. Sigur este însă că aşa cum merge acum nu o să o mai ţină multă vreme.
Sincer, mie îmi pare rău că patronul Iulius a ajuns aici. Îmi pare rău pentru că Dascălu a inventat practic afaceri noi, nu a preluat de la stat afaceri vechi pe care le-a adaptat capitalismului. Este exact modelul de business de care are nevoie Iaşul: să inventeze, să creeze nişe noi, să le extindă la nivel naţional iar o parte din profit să-l aducă înapoi la Iaşi. Din acest punct de vedere Dascălu este exemplul cel mai bun pe care îl poate oferi Iaşul.
Îmi pare rău şi pentru că sutele alea de milioane de euro au fost luate de Dascălu de la bănci ca să construiască, nu să cheltuie pe băutură, femei şi maşini. Iar Dascălu a construit. A avut şi foarte multe costuri colaterale (Ristea Priboi, Gigi şi alţii ca ei), dar per total cei mai mulţi bani s-au dus în construcţii noi, moderne, care au schimbat radical faţa locurilor unde au fost ridicate (amintiţi-vă cum arăta campusul Tudor Vladimirescu din Iaşi înainte de mall, sau cât de poluată era zona unde este acum Iulius-ul din Suceava ori ce “moderne” erau antenele din zona semicentrală a Timişoarei pe care acum e amplasat Iulius-ul de acolo).
Chiar PALAS-ul pe care l-am tot criticat e o investiţie foarte frumoasă. Am văzut şantierul acum o lună şi i-am spus cu acel prilej lui Iulian Dascălu că îmi place ce văd acolo. Chiar e frumos. E drept, parcul e mult mai mic decât promit pliantele Iulius. La fel de adevărat e că vestigii istorice pentru care alte ţări ar fi făcut moarte de om au fost rase cu buldozerul. Per total a rezultat însă un proiect frumos. Dar, esenţial, PALAS-ul e ilegal şi, chiar dacă printr-un miracol ar fi readus în legalitate, cel mai probabil va fi vândut repede.

One Response to “Dascălu recunoaşte că e falit”

  1. Fenechiu demască şi el, indirect, o posibilă spălare de bani la PALAS | iasicastiga.ro Says:

    [...] şi Dascălu recunoaşte că e falit [...]


Comentarii

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*