Alarmă: Ciuhodaru 38%, Nichita 36%

O sursă foarte bună din Bucureşti (sursă ce până acum mi-a dat doar ponturi sigure) mă anunţă că media sondajelor făcute la Iaşi arată că Gheorghe Nichita ar fi coborât sub 40%, mai precis primarul în funcţie ar fi la 36%, iar Tudor CIuhodaru ar avea 38% ca intenţie de vot.
În mod normal m-aş bucura la culme auzind că este cineva în stare să scape Iaşul de Nichita. Dar pentru că acel cineva e Ciuhodarul legal ombilicat de BZI şi Voiculescu mi-am revizuit atitudinea. Am mai spus-o şi o repet: oricât de rău ar fi Nichita şi camarila lui, măcar ăştia sunt din Iaşi, în timp ce Voiculescu nu e. Iar lipirea lui Ghiocel Asimionesei de Primărie e un coşmar atât de negru încât Nichita la Primăria devine un scenariu providenţial.
În actualul context repet invitaţia făcută mai de mult politicienilor locali: ce-ar fi dacă ar lăsa 4 ani Primăria pe mâna unui om de afaceri care şi-a probat deja calităţile cu vârf şi îndesat? UN om de afaceri care să fie acceptat de toate taberele politice, unul care are suficiente milioane de euro pentru el dar şi suficient patriotism local încât să se înhame să urnească şi căruţa Iaşului. Astfel de oameni există şi ar fi gata să se apuce de o asemenea muncă (vezi aici)

Cum au evoluat speranţele portocalii ale Iasului şi un exemplu bun de tânăr capitalist al Iaşului

In toamna lui 2008, în prag de alegeri parlamentare, seful de atunci al PDL-ului local, Dan Cârlan, l-a băgat pe liste pe Costi Neagu. Pentru cei cărora nu le spune nimic acest nume, precizez că e vorba de şoferul lui Cârlan. Oficial, şeful PDL a motivat candidatura driverului său anunţând că Neagu este “pariul meu, e tânăra speranţă a PDL-ului din Iaşi”.
Speranţa” lui Cârlan a pierdut însă postul de deputat (deşi corect este să precizez că a câştigat alegerile pe colegiu), aşa că “tatăl spiritual” i-a făcut rost de un alt job lejer la stat – subsecretar de stat la Ministerul Tineretului şi Sportului. A fost băgat în măscările financiare ale madamei Ridzi, aşa că i s-a căutat şi găsit o sefie mult mai sigură şi mai bine plătită, la o agentie natională de comunicatii, unde ia o leafă “nesimţită” după cum spune Emil Boc
Mi-am readus aminte de această “speranţă” la o întâlnire superplicticoasă organizată de Nicu Păduraru (apropo, dinamizează-ţi discursul şi acţiunile, domnule candidat, altfel îşi tai singur craca de sub picioare). Costi Neagu a apărut la acea întâlnire la pachet cu mentorul său, Dan Cârlan, şi o bună bucată de timp a avut extrem de importantul rol de a răspunde la SMS-urile pe care le primea “tatăl” său. Când pe un telefon, când pe celălalt, ditamai directorul Costi Neagu butona în interesul celui care l-a plantat la stat pe un post gras dar pentru care nu s-a dat concurs serios.

Când am văzut pentru ce e plătit de stat “directorul” Costi Neagu m-am întrebat cu ce e mai bună actuala “speranţă” portocalie. Noul şef al PDL Iaşi, Mihaela Popa, a plantat şi ea, în stil Cârlan, oameni pe unde a putut, iar cea mai evidentă preocupare este pentru Radu Ursanu. Dacă nu vă spune nimic acest nume, precizez eu că e vorba de un “lipitor de afişe” (chiar madam Popa a recunoscut că a ajutat-o în campania electorală). Un băet plantat ici şi colo, care a răsplătit pomenilor ridicând mâna disciplinat şi făcând galerie ori de câte ori a avut nevoie şefa. Ca atare Ursanu a ajuns (evident că fără concurs) ba director la Direcţia de Tineret, ba la Poştă, ba administrator la Fortus, posturi din care nu s-a remarcat cu vreo realizare (pe principiul “cine nu face nimic nu are cum să greşească”). Ce treabă are ştampila Poştei cu siderugia sau taberele de tineret, doar MIhaela Popa ştie.

Eu ştiu însă altceva: un tânăr valoros ori cu obraz ar fi refuzat aceste compromisuri. Şi vă dau exemplu de tânăr valoros care a reuşit prin propriile puteri: la acţiunea la care Costi Neagu era secretara lui Cârlan m-am întâlnit cu unul din tinerii ieşeni care a luat capitalismul în piept de mult timp. Marius Alexa a pornit de jos tare dar a muncit cu îndârjire, a pus ban pe ban, a investit inteligent, iar acum culege roadele. Din nimic a născut mai multe firme, dă nişte salarii OK, plăteşte impozite măricele, iar la puţin peste 30 de ani are casă achitată, maşină bună nouă şi face vacanţe unde vrea. E un exemplu că tinerii valoroşţi pot izbândi. Fără să se căciulească politic, fără să se umilească, fără să aibă obligaţii de care să se ruşineze, el sau copii săi.

Ce vreţi la Primărie? G5 sau mafia Felix-Ghiocel?

M-am tot ferit până acum să-mi dau cu părerea despre lupta pentru Primărie preferând să aştept să văd care sunt candidaturile sigure şi care sunt doar fumigene. Acum însă pot să intru şi eu în Poiana lui Iocan.
Eu cred că lupta adevărată e în cadrul USL, deoarece de acolo va veni câştigătorul (asta dacă PDL nu se trezeşte cum a făcut la Bucureşti în 2000 şi nu vine cu un candidat nou, proaspăt, credibil, pentru că altfel va mânca bătaie cu strigături). Sigur, vor sări linguşitorii lui Oprea că “domnul profesor e adevărata şansă”, că “cine îl critică pe acest om de mare valoare sigur e cumpărat” şi alte prostii la care pune botul Oprea, dar politica adevărată se face cu adevăruri şi cifre dure, nu cu “avioane”, aşa că PDL îşi bate singur cuie în sicriu dacă-şi menţine actualul candidat.
Deci miza adevărată e în USL unde e în floare războiul Nichita – Cihodaru. Antenele au sărit deja pe primar şi au lăsat de înţeles, pentru cei care ştiu să vadă, nu pentru guguştiucii cu preteneţii de analişti, că Felix are deja dosar gros pe numele lui Nichita. Foarte probabil, în următoarele două luni va urma o adevărată avalanşă de atacuri la adresa lui Nichita – ba pe Antena 1, ba pe Antena 3, ba prin Jurnalul Naţional ori Financiarul. Până în septembrie, când anunţă USL-ul candidatul unic, “Felix” Voiculescu va şantaja serios.

De ce e înverşunat Voiculescu
Am mai explicat o dată, dar revin cu noi amănunte. PC-ul e mic-mic, dar pentru că e în alianţă cu PNL şi PSD trenuie să primească şi el ceva, măcar o primărie importantă. Voiculescu îl are pe Piedone la sectorul 4, dar vrea ceva şi în ţară. Numai că-i trebuie şi candidaţi, nu doar Antenele. Avea unul la Galaţi, Eugen Durbacă, dar acesta a coborât mult în sondaje în raport cu reprezentantul PNL, aşa că a trebuit să caute în altă parte. Şi a observat că cel mai bine în ţară ar sta la Iaşi unde populistul medic Tudor Ciuhodaru chiar e simpatizat de o parte a electoratului. E drept, oamenii nu judecă încă după performanţele manageriale ori consecvenţă în acţiuni, ci după simpatia tv, capitol la care traseistul Ciuhodaru stă bine. Nu mai bine decât Nichita, după câte ştiu eu, dar e bine fixat pe locul 2. Aşa că Voiculescu s-a agăţat de acest candidat şi dă-i cu presiunile. Aud că deja îi stresează pe Victor Ponta şi Crin Antonescu, le bagă şopârle că e dispus chiar să îl finanţeze singur pe Ciuho la Primărie (o campanie serioasă sare lejer de 1.000.000 euro, bani mulţi pe vremuri de criză crâncenă) iar, mai nou, ameninţă că rupe alianţa dacă nu primeşte Iaşul.

Ce preferaţi?
În mod normal susţin pe oricine altcineva decât Nichita. Am criticat de atâtea ori inabilităţile actualului primar concluzionând că oricine în locul lui e mai bun. Numai că…
Dacă priviţi puţin ce înseamnă Ciuhodaru d.p.d.v managerial şi este în spatele candidatului PC vă puneţi mîinile în cap. Ciuhodaru n-a condus niciodată cu adevărat ceva care să-i probeze abilităţile manageriale. Închipuiţi-vi-l numai primar pentru o săptămână. Şi dacă ţineţi cont de faptul că Iaşul a depăşit de mult vremea în care primarul trebuia să fie bun administrator, acum fiind nevoie de un manager care să caute parteneriate, investitori, programe europene, să mondializeze Iaşul, rezultă clar că vine apocalipsa. Ciuhodaru e mai slab chiar şi decât Nichita, cu mult mai slab.

 

Hai să comparăm şi camarilele celor doi, mai ales că de multe ori decizia decisivă pentru oraş se ia în culise, nu la vedere. Nichita are deja clasicul G5, dar măcar ăştia sunt ieşeni şi sunt interesaţi, în felul lor, în dezvoltarea oraşului (îi mai blochează pe alţi ieşeni, unora le fac dosare, pe alţii îi sabotează prin Finanţe ori Parchet, dar, pe fond, vor să ridice Iaşul). Ciuhodaru însă îi are în spate pe sinistrul Ghiocel Asimionesei şi pe şacalul Felix Voiculescu. Imaginaţi-că numai ce viitor are Iaşul cu Rareş Neamţu viceprimar şi un om de-al lui Felix plantat ca city manager. Ne va fi dor de modul cum se fură în administraţia Nichita. Va îndrăzni cineva să se revolte faţă de furturile incredibile pe care le pregătesc cei doi Ghiocei? Imediat autorităţile din subordinea Primăriei (iar primarul are tot mai multă putere prin preluarea Poliţiei, şi altor servicii publice) plus Zoaia (ridicată la rang de gazetă oficială a nr. 1 din târg) vor da cu parul.

Curiozităţi
1. ce va face Iulian Dascălu, cel care e legat ombilical de Nichita dar care îl finanţează pe Ghiocel. Generalii săi îl vor mai susţine pe şantajist după declanşarea avalanşei mediatice ordonate de Voiculescu la adresa lui NIchita?
2. Ce va face cel mai influent canal media local, TELE M-ul lui Dănuţ Prisecariu? Acest afacerist a tot lăsat public de înţeles că poate juca la 20 de capete, dar mi-e greu să cred că-l va susţine la Primărie pe candidatul lui Ghiocel Asimionesei pentru a scăpa de Nichita, cel pe care l-a denumit adversarul său nr. 1
3. Câţi dintre afaceriştii ce au tot făcut până acum zid în jurul lui Nichita vor juca la dublu.

Pronostic
Cred că până la urmă Voiculescu nu va reuşi să-l măture pe Nichita aşa că va forţa o candidatură a lui Ciuhodaru în afara USL. Abia atunci se va ascuţi lupta (daca nu cumva razgindacul Ciuho va abandona lupta pe drum). Aparent, Ciuhodaru nu va fura voturi doar de la USL ci şi de la PDL, dar cred că totuşi Nichita va câştiga lejer Primăria. Din păcate, dar asta e realitatea.