Deontologia face scamatorii ameţitoare la TELE M

Criza economică este proba cea mai dură pentru coloana multora. Iar TELE M arată din plin că albul poate deveni foarte uşor negru, chiar dacă asta duce, evident, la decredibilizare.

Primul derapaj evident a fost observat în cazul PALAS. Consacrat din 2005 încoace drept cel mai acerb critic mediatic al megaafacerii coaptă de Nichita şi Dascălu în spatele Palatului Culturii, TELE M a devenit din 2010 susţinător al acestui proiect. PALAS-ul nu mai era ilegal, imoral şi megaţeapă ci un proiect european, care face bine Iaşului.

A doua bâtă-n balta credibilităţii a fost când TELE M l-a prezentat pe speculantul imobiliar Ioan Zapodeanu drept “om de afaceri de mare succes, un foarte bun exemplu de urmat pentru tinerii care se gândesc să deschidă o afacere“. Ce a făcut Zapodeanu de este “exemplu numai bun de urmat”? Explicase TELE M cu câteva luni înainte: mituise o judecătoare cu 210.000 euro, falsificase documente şi dăduse şpagă mascată la Primărie. Dar toate au fost uitate când interesul economic al postului tv a cerut-o.

Ultima ghiulea pe care TELE M-ul şi-a legat-o singur de gât poartă numele lui Dan Cârlan. În 2004 postul tv nu-l scotea pe amintitul politician din “ţepar”, “gropar al Bancorex”, “repetent” ş.a. S-a ajuns şi la procese între cele două părţi, dar de curând totul e feerie. Cârlan se pupă pe bani cu TELE M-ul iar postul tv îi serveşte atent şi ştiri, şi reclame şi emisiuni. Spaţii pe care, evident, nu se mai aminteşte nimic despre BANCOREX, bilete la odin false, ţepe, dar se anunţă la greu că Dan Cârlan ajută şi modernizează Iaşul.

Legături ciudat de multe între NICHITA ŞI RUŞI VIA SOV

Stenogramele ambasadei SUA, recent dezvăluite, ne arată, pentru cei care ştiu să vadă, ce patriot are Iaşul la Primărie.

1. Geoană s-a dus la Moscova în avionul personal al lui SOV. Dar cine se lăuda, ca prostul aş zice eu, că el a organizat vizita lui Geoană în Rusia? Gigi Nichita. Cum a ajuns subinginerul de la Ape  să se ocupe de asemenea desanturi e altă poveste.

2. Cine-i mai lăuda pe ruşi în stenogramele ambasadei SUA? Senatorul de Răducăneni, Varujan Vosganian. Cel care niciodată de când e parlamentar de Iaşi, adică de 7 ani, n-a cârâit o vorbuliţă împotriva lui Gigi. Cine e Vosganian? Omul plătit la greu de SOV şi, în consecinţă, soldat disciplinat al mogulului.

3. Cine e consilierul no. 1 al lui Gigi, practic inventatorul actualului primar al Iaşului? CEZAR CALUSCHI. Unii spun colonel, alţii maior, deci asta nu e sigur. Dar ce treabă are asta cu SOV? Păi cine a fost invitatul no.1 la nunta lui Cezărică? Evident că SOV. Asta se întâmpla la scurt timp după ce Caluschi adusese la fosttl Monitorul celebrul SAFI-FMOA, Iar fondul tocmai se prăbuşise. SOV avea însă pe ţeavă FNI-ul, dovadă că Cezărică mirosea foarte bine unde sunt banii. Şi de la cine a învăţat Cezărică scamatorii financiare grele cu ruble sau paradisuri fiscale? Acelaşi SOV

4. Ce dovadă ar fi deci că Nichita e omul lui SOV? PĂi să vedem ce afaceri grele s-au făcut la Iaşi de când e Gigi primar: cărbunele cumpărat de CET s-ar scumpit de 3 ori şi e cumpărat numai de la intermediari sovietici, niciodată reclamaţi de Nichita pentru corupţie, aşa cum a făcut primarul Simirad. Singurele mijloace de transport în comun cumpărate ca fiind noi sunt autobuze de provenienţă sovietică. O sumedenie de tunuri imobiliare s-au dat la Iaşi, cu aprobarea expresă a lui Gigi, utilizându-se fonduri provenite din EST şi spălate la mare artă la Iaşi. Şi mai sunt multe alte afaceri scăpate ochiului public.

Aşadar mai este cineva care se mai iluzionează în privinţa patriotismului primarului?

Ion e un român simplu-simplu. Are 4 copii, dintre care doi cu probleme medicale, e sărac vai de mama lui, n-are pământ şi câştigă bani muncind cu ziua. Joi după-amiază îl sun să vină a doua zi să mă ajute la diverse lucrări prin grădină. Răspunsul lui de om necăjit, în mare nevoie de bani: “dar mâine e sărbătoare, cum să muncesc?”

Am mai păţit asta şi cu alţii ca el. Şi de fiecare dată când se repetă faza îmi amintesc de Irina Schrotter care se plângea că Biserica Ortodoxă e cea mai mare piedică a afacerii ei: pe an sunt 150 de sărbători sau zile de post, perioadă în care mulţi români trag pe dreapta. Iar seara, când văd că n-au ce da de mâncare copiilor, întreab: “de ce mă pedepseşti Doamne?”.

Eu cred că religia e foarte bună în societate, dar consumată moderat şi chibzuit, nu în exces. Iar preoţii, în primul rând cei din comunităţile sărace, ar trebui să înţeleagă asta şi să expălice amărăştenilor că fără muncă n-or să scpae niciodată de sărăcie. Şi nici biserica nu va fi bogată.

Singurul deputat ieşean prins că dormea pe bune în Parlament face iar turism politic

Miercuri Traian Dobre a anunţat că pleacă din PNL. Iniţial nici n-am vrut să aud ce motive are, ştiam din start că iar toarnă gogoşi. Mi-am zis chiar că nici măcar nu e ştire, ce rost are unde se duce şi ce face “politicianul” Traian Dobre?

Pe seară am văzut două ştiri, la două televiziuni diferite, cu amintitul personaj. Pieptănat cu grijă şi îmbrăcat în costum aproape negru, arăta numai bun de muzeul Antipa. Iar când şi-a mai dat şi drumul la discurs (poate nu ştiţi dar se crede un excelent orator, el care nu e în stare să ducă o frază de la cap la coadă) m-a oripilat de-a dreptul.

Trec peste faptul că e mojicie să dea acum cu pietre în cei de la PNL (de fapt în Fenechiu), după ce patronul filialei l-a lăsat ba să se joace de-a candidatul la şefia CJ, ba la Parlament. A pupat papucul semidoct al lui Solcanu, a trecut apoi în dreapta la pantoful fiţos al lui Fenechiu, iar acum se repede să pupe poala populistă a lui Dan Diaconescu. În răstimp a mai baleiat spre PRM şi a mai aruncat ocheade şi spre ApR. Nici Caragiale nu putea imagina personaj mai grotesc. Doar sinistrul său prieten Niculae Niculescu îl întrece în curvăsăraie politică.

Cel mai tare m-a enervat însă că Traian Dobre nu a înţeles nici acum că mai bine îşi caută treabă în altă parte. Are unde să se ducă: e milionar în euro, deci se poate distra cum vrea, dacă ţine neapărat să muncească (are această calitate care totuşi nu-i acoperă defectele) are afaceri care scârţâie şi trebuie mai atent supravegheate, ar enepoţi de crescut. De ce se încăpăţânează atunci să chinuie politica, dar mai ales pe alegătorii care nu se pot ascundesă nu-l vadă?

Dacă aţi uitat, Traian Dobre e singurul parlamentar ieşean filmat de televiziunile centrale în timp ce dormea la serviciu. E celebră înregistrarea în care moş Dobre îşi făcea somnul de după-amiază la Senat. Celebre sunt şi discursurile sale agramate, hărţuielile pe care le înghit mai toate duduile ce-i ies în faţă, minciunile turnate electoratului ş.a.

Spre deosebire de politicianul zero tăiat în patru, omul Traian Dobre nu e pierdut pentru societate. Deşi m-a acuzat de o sumedenie de bazaconii pentru care ar fi trebuit să-l târâi în judecată, eu am puterea să recunosc faptul că Dobre senior poate să fie şi un tip OK. În felul lui înceacă să ajute de multe ori pe cine vede că are nevoie de sprijin, uneori chiar face  acte de caritate din suflet, fără a căuta vreun moment să le speculeze în scop electoral, deci poate fi tuil societăţii. De ce nu înţelege asta?

Realitatea bate filmul

Vă invit sa citiţi ceva tare-tare. Mai devreme sau mai târziu toţi ne vom ciocni de asta

Ce fel de şef vine la PDL Iaşi

În mod normal, la câte prostii au făcut cei de la PDL Iaşi, nici măcar nu ar trebui să mai conteze ce se întâmplă la alegerile de acolo – pur şi simplu filiala ar trebui trimisă în opoziţie, să se maturizeze (dacă se poate asta). Dar pentru că alternativele la PDL Iaşi sunt Nichita şi Fenechiu (cu primul în pole-position), este evident că PDL-ul nu trebuie îngropat ci ajutat să supravieţuiască “succesurilor” Cârlan şi Popa.

Ca să nu fie îngropat de mormanul de prostii făcut până acum PDL-ul local are nevoie de un lider puternic şi credibil. Unul care să tragă filiala după el, să o credibilizeze şi să o mobilizeze.

Personal cred că alegerile preconizate pentru luna viitoare vor fi amânate pentru a nu se risca acum plecări de parlamentari, deci Mihaela Popa va rămâne şef pe termen nedeterminat – aşa că adio lider locomotivă. Dar să presupunem că totuşi vor fi alegeri şi se vor prezenta cei trei crai anunţaţi până acum – Păduraru, Oprea şi Movilă.

Dacă ar fi să ne luăm după aparenţe, Oprea ar fi cel mai îndreptăţit la şefie – e fost rector cu rezultate publice excelente, are aură de intelectual cu deschidere europeană şi ceva bănişori în cont (deci mai puţin expus corupţiei). Numai că astea-s doar aparenţe iar istoria ne arată cât s-a fript Iaşul cu asfel de somităţi universitare: Solcanu, Simirad, Avarvarei, Adrian Ionel, Liviu Antonesei, Mihai Baciu ş.a.      Oricum, politica nu ţine de aparenţe ci se face altfel, deci să vedem cine stă mai bine strategic.

D.p.d.v. al notorietăţii şi aderenţei la masele largi portocalii (ha-ha, ce eufemism) cel mai bine stă, de departe, PETRICĂ Movilă. E singurul parlamentar PDL care şi-a câştiogat mandatul muncind pe brânci la ţară, nu beneficiind conjunctural de “valul lui Traian” – cum au făcut mai toţi parlamentarii de municipiu. E singurul cu state vechi în judeţ, bătând de ani buni noroaiele din toate colţurile judeţului. E singurul care a învăţat să-şi coboare discursul la nivelul plugarului cu drept de vot, iar aceşti votanţi sunt mai mulţi decât cei din oraşe, deci Movilă are din strat un avantaj considerabil.

Numai că asta nu este de ajuns. Mai trebuie şi sprijin politic. Iar la acest capitol, după ştiinţa mea, cel mai bine stă Păduraru, văzut de mulţi lideri naţionali drept singurul PDL-ist ieşean capabil să se bată cu NICHITA şi Fenechiu fără a “pune botul” la prima şpagă. Bine, această aparenţă a fluturat-o multă vreme şi Mihaela Popa şi s-a văzut ce luptă a avut ea cu NICHITA (PSD-istul a trecut ca tancul peste “doamna de fier”).

Concluzionând, fiecare din cei trei pretendenţi are şanse. Tind să cred că totuşi Movilă e mai bine plasat, fiind şi cel mai apropiat de mediul de afaceri (un amănunt ce ar putea conta decisiv în alegerile de la PDL IAŞI – dacă, repet, acestea vor avea loc).

Ca să nu se rupă şi bucăţica de PDL rămasă iar energiile să nu se consume cu lupte interne ci în disputele cu PSD şi PNL dar mai ales în salvarea economiei locale – ignorată total de PDL – EU LE RECOMAND ÎNCĂ O DATĂ SOLUŢIA UNUI CANDIDAT EXTERN, RELATIV INVULNERABIL LA MOMELILE CAMARILEI DIN JURUL LUI Nichita şi Fenechiu, un personaj care să fi dovedit că ştie să facă performanţă. ADICĂ OAMENI GEN NECULAI APOSTOL, MARIAN BERDAN, IRINA SCHROTTER ş.a. Oameni care să nu se lăcomească la un ciolănel, cum fac cei care conduc acum PDL-ul, oameni care să aibă anvergură economică şi să aibă drept scop principal promovarea Iaşului şi a economiei locale, nu găsirea de locuri de muncă pentru rude ori pile (actuala şefă a PDL şi-a făcut soţul şef la stat, Spinu are rude şefi la stat, Oprea si-a făcut vasalul Grigore şefuleţ la stat – la Primărie, iar acum, se aude tot mai insistent, i-a promis Prefectura, Păduraru şi-a făcut o rudă şef la Fisc şi tot aşa). Îl vedeţi pe unul ca Apostol preocupat de mizeriile de doi lei care le mănâncă tot timpul celor mai mulţi dintre PDL-iştii cocoţaţi în acest moment în fruntea filialei?

Fază tare la TELE M

Miercuri am fost la o emisiune difuzata de TELE M despre noi şmecherii făcute de Asimionesei – o firmă fantomă folosită pentru a scoate bani d ela primarii de ţară. Speţa e simplă: SC Enviro Consulting SRL a primit puţin sub 15.000 de euro de la fiecare din primăriile Tomeşti, Valea Lupului şi Mironeasa (de la ultima a primit chiar 2 contracte a câte 14.500 de euro fiecare) pentru a  a obţine finanţări europene. Bani daţi fără licitaţie, fără selecţie d eoferte ci băgaţi pur şi simplu în contul unei firme proaspăt înfiinţate, cu 0 angajaţi, 0 experienţă şi fără a exista cea mai mică garanţie d eobţinere a fondurilor.

Mă enervez când văd noua măgărie a lui Ghiocel, mă amuză că a ajuns să se coboare la a şantaja primari de comune pentru nici 15.000 de euro şi bat obrazul primarilor care au semnat de frică.

Când ies din emisie mă uit pe telefon şi văd un SMS de la o sursă foarte bună car emă anunţă. Omul folosit de Ghiocel la aceste contracte a intrat în Enviro Consulting în locul duduii CARMEN SANDU,  fix moderatoarea unei emisiuni de la TELE M. Duduie care a fost combinată multă vreme cu Ghiocel jr.

Oare ştiu cei de la TELE M că omul lor a fost în firma folosită de GHiocel pentur a stoarce primarii de comune de câte 15.000 de euro?

Movilă lucrează bine la imagine, Oprea şi Păduraru cam scârţâie

Singurul deputat pe care PDL Iaşi îl are în mediul rural lucrează binişor la imagine. Trimite comunicate de presă măcar o dată pe săptămână (comunicate care au şi subiect vandabil d.p.d.v. jurnalistic, nu e doar maculatură), dă declaraţii pe la televiziuni pe teme sensibile social, văd că apare pe la şedinţele CJ şi CL, ştiu că se agită puternic şi prin judeţ. Semn clar că se pregăteşte de alegerile interne de la PDL Iaşi.
Ce fac contracandidaţii săi? Dumitru Oprea dă semnale contradictorii (ba vrea la Primărie, ba iar rector la Universitate), nu merge serios prin judeţ şi nu câştigă voturi preţioase de la amărăşteni, în timp ce Nicu Păduraru (alt pretendent anunţat la şefia PDL Iaşi) are şi el o evoluţia ascuns-oscilantă.
Deci la o privire de peste gard Movilă conduce lejer.

Stiti ce-i “OZN-ul cu pedale”?

E trupa de teatru a Liceului Teoretic „M. Costin” Iaşi (http://www.licmcostin.ro/galerievideo.html).

UPDATE
Trupa de teatru Cordoba, alcatuita din elevii Liceului D. Cantemir Iasi de la sectia bilingv spaniola, s-a calificat la Festivalul international de teatru in limba spaniola de la Moscova, festival care va avea loc in perioada 2-9 aprilie 2011.
Premiul de interpretare a fost acordat elevului Daniel Voroneanu din clasa a XII-a bilingv spaniola de la acelasi liceu.
Eleviid e la Cantemir s-au calificat cu o adaptare a piesei de teatru El  y Ella de J. P. Martinez, sub numele de El tiempo de las cerezas (cuadros en reconstruccion), tema fiind “problemele vietii in cuplu”.

Primăria Ploieşti a luat un credit de 40 mil. euro pentru a cofinanta investiţii de 775 milioane RON. Primăria Iaşi a luat credite de 70 milioane euro şi le-a topit deja aiurea

Primăria Ploieşti a contractat de la BRD un credit de 40 milioane de euro, pe termen de 12 ani, pentru realizarea unor investiţii de interes public local, inclusiv reabilitarea a două cartiere.
Primăria a lansat implementarea proiectelor evaluate şi avizate de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional cu finanţare nerambursabilă, a proiectelor de reabilitare a cartierelor Bereasca şi Mitică Apostol şi a proiectului de refacere a stadionului Ilie Oana. Valoarea totală estimată a proiectelor este de 775,25 mil. lei, inclusiv TVA, iar Primăria Ploieşti trebuie să asigure finanţare pentru 280,28 milioane de lei.
La Iaşi Primăria a luat deja credite de aproape 70 milioane euro şi le-a topit în investiţii discutabile, iar acum, când i se oferă 114 milioane euro nerambursabili prin POR nu prea mai poate face alt credit.