Presă tip Cristi Nechifor: “Solcanu jr are un psihopat la firmă” iar “Solcanu senior a promovat rebuturi ca Nichita sau Rusu Banu fiind de acelaşi nivel intelectual”

Cei mai mulţi dintre ieşeni sigur nu ştiu, dar ziarul Monitorul încă mai există. Patronat de ex-consilierul judeţean Cristi Nechifor, fost membru PSD actual UNPR, “ziarul” apare meteoric în formă print, atunci când patronul are o afacere de rezolvat. Pe internet Monitorul zvâcneşte însă mai des, dar cu “articole” atent prelucrate, ce concurează zdravăn cloaca lui Ghiocel.

Iată cum începe un articol publicat recent de Monitorul:

“Un angajat psihopat de-al firmei baiatului lui Solcanu terorizeaza cetatenii in zona garii
In speranta ca n-a luat  exemplul tatalui sau Ion Solcanu, ex senator, ex presedinte PSD Iasi, ex. etc. care se inconjura de rebuturi, gen Gheorghe Nichita sau Rusu Banu Corneliu, fiindca acestia erau singurii cu care intra in rezonanta, fiind de nivele intelectuale apropiate, firma Red Point a lui Bogdanel Solcanu, angajeaza psihopati cu acte in regula, gen Cristian Varvaroi, cu care speram ca nu are prea multe in comun.
Cu toata Antipatia generala fata de Ion Solcanu, nu ne putem permite sa punem semnul egalitaii, intre fiul acestuia si psihopatul care lucreaza la firma sa.(…)”

Urmează multe ale bălării dar lipseşte, evident, părerea acuzatului de fond, Bogdan Solcanu. Lipsesc şi părerile seniorului ori ale cuiva de la Red Point. Dacă ar fi apelat la ultimii cei de la Monitorul ar fi aflat că Solcanu jr a ieşit de un an din amintita firmă.

Iaşul pierde şi ultimul reprezentant din Guvern

        Îl acuzam eu pe Cârlan că e slab manager şi-şi bate joc de Iaşi servindu-ne umlinţe incredibile, dar Mihaela Popa ţine să demonstreze tuturor că se poate mai rău. La preluarea puterii de către madam Popa Iaşul mai avea 2 secretari şi subsecretari de stat, unul direcţionând spre judeţ zeci de milioane de euro. În cinci luni de “reformare” a filialei de către Popa, Iaşul a pierdut orice fărâmiţă de reprezentare în Guvern, iar de alocări guvernamentale nu se poate vorbi decât dacă facem haz de necaz.

      Ultima “realizare” a Mihaelei Popa e îndepărtartea din guvern şi a lui Costi Neagu. Ajuns subsecretar de stat la Ministerul Sportului pe criterii politice, nu de competenţă (era fostul şofer al lui Cârlan) Neagu reprezenta totuşi ultimul bastion al Iaşului între guvernare catastrofală pentru judeţ. Popa a “rezolvat” însă şi această problemă, Neagu fiind deja anunţat că e pus pe liber.

     Marţi la prânz speram ca înlocuitorul său să fie tot un ieşean, Ciprian Paraschiv (fidelul Mihaelei Popa), dar n-a fost să fie. De fapt n-a vrut Cip, pentru că ministrul Funeriu a tras cu dinţii de ieşean. Cip are însă, după părerea mea, mai multă înţelepciune decât politrucii care ţin sforile la Iaşi alegând să nu se ofere ţap ispăşitor pentru greşelile altora, prezente sau viitoare.

        E pentru a doua oară când Paraschiv refuză să fie “ministru”, gest pe care nu l-am mai întâlnit până acum la nici un ieşean implicat în politică, mai ales la un tânăr dornic să urce cât mai rapid pe scara socială. Pentru coloana sa vertebrală Cip trebuie felicitat, mai ales de contestatarii vehemenţi din tabăra Cârlan, cei care l-au împroşcat cu numeroase chestii extrem de murdare, specifice BZI-ului atât de drag Mihaelei Popa.

După “Prostănac” vine “Puţă”

     Vineri după-amiază, la Raliul Iaşului, undeva într-o pădure pe lângă Mogoşeşti. Frig al dracului, plictiseală mare pentru profani. Ca să-şi mai umple timpul, jandarmii plantaţi pe traseul uneia din probe ascultă cu atenţie toate năzdrăvăniile receptate de staţiile de emisie recepţie. O parte din cei prezenţi la raliu au şi ei astfel de staţii, aşa că peste raportările oficialilor mai intră şi picanteriile out-siderilor, deci distracţia e mare.
     La un moment dat staţiile jandarmilor încep să urle: “a mai sărit o maşină”.
     Chibiţii se agită imediat: “care maşină? Ce licenţă avea, ce număr?”
     Jandarmii erau însă bâtă la acest capitol. Pentru ei era doa rîncă o maşină care abandonase.
     Chibiţii nu se lasă şi numără răbdători maşinile care trec pe traseu. La un moment cineva remarcă abseţa cuplului Keleti – Ponta. Imediat staţiile se agită: “Ponta a sărit afară”
      Reacţia unui jandarm a fost însă cea mai tare: “cine? Puţă de Ponta?”
      Iată deci ce salt a făcut PSD-ul: de la “Prostănac” la “Puţă

Interesul public şi Moromeţii de presă

     De ceva timp majoritatea politicienilor locali şi o grămadă de gură gască ce pretind că sunt chibiţi politici toacă realitatea lor pe bloguri şi site-uri de ştiri. Cine intră pe aceste “canale de informare”, unele chiar cu pretenţii de “monitorizare” a pieţei ştirilor, află tot felul de bazaconii inutile, uneori chiar toxice. E şi normal să fie aşa: cum naiba să ai informaţie de calitate dacă nu plăteşti? Cine îţi dă mâncare bună pe degeaba?
     Am mai semnalat pierderea de vreme pe care o reprezintă cele mai multe din aceste “canale de informare” şi n-aş fi revenit asupra subiectului dacă nu aş fi văzut că interesul Iaşului e ocolit parcă în mod intenţionat. Iar unii cititori, de bună credinţă, habar n-au că Iaşul lor are viaţă intensă dincolo de muşuroaiele bloggerilor.
     Deunăzi în deschiderea ediţiei celui mai important cotidian economic din ţară a apărut, ca specialist în materie de economie naţională, directorul de la Antibiotice SA, Ioan Nani. Era un eveniment ce trebuia, cred eu, semnalat de Moromeţii de presă, mai ales că ieşenii ajung extrem de rar în centrul atenţiei naţionale. Nimeni din aceşti Moromeţi, fie ei cu “news”, “info” sau “blogspot” în cap sau coadă, nu a semnalat. Nici măcar cei arondaţi PDL-ului (sau, poate, ei au fost primii care s-au făcut că plouă). Informaţia a apărut în Iaşi doar pe buletinul AS Media, un serviciu contracost.
     A doua zi. Ieşeanca Irina Schrotter apare o oră întreagă pe singura televiziune cu profil economic din ţară, într-o emisiune în care partener de platou i-a fost ex-ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu. Iarăşi se discută de politică macroeconomică, iar ieşeanca noastră chiar vorbea OK, avea ceva interesant de transmis. Nu era un lucru de scos în faţă, pentru a se arăta că Iaşul are şi chestii bune? Moromeţii erau ocupaţi însă cu chestii mult mai importante – tâmpenii din administraţie, chestii meteorice.
    După încă o zi  apare în media centrală ba că Iulian Dascălu vorbeşte în premieră de vânzarea PALAS-ului (fără să se spună nimic de Primărie, de parcă e terenul afaceristului, nu al oraşului), ba că deştepţii de la PDL au îngropat autostrada Iaşi – Târgu Mureş dar au descoperit autostrada Paşcani-Bacău. Sunt aceste informaţii de interes public? Sunt, dar numai la AS Media. Moromeţii de Bahlui n-au treabă, ei sunt ocupaţi cu ce mai face Mătăsaru, ce prostii mai scriu pe blog unii “analişti” de Bahlui, ce mai face Iliescu şi alte asemenea chestii “arzătoare”.
     Şi-atunci de ce să ne mirăm că avem politicieni care ţipă în gura mare că “ei nu ştiu ce se va întâmpla cu bătrânii din coasta PALAS-ului” deşi primarul anunţase de câteva zile (e drept că pe o televiziune inaccesibiliă Moromeţilor şi “analiştilor”) că-i mută pe Bucium. E un exemplu de tâmpenie publică, ultimul oferit de guguştiucii de blog.