Ziarul de Iaşi e Radio Erevan cu Butucă şi Dascălu pe post de ghici ciupercă

       Joi am citit în ediţia print a Ziarului de Iaşi un material despre premiile primite de elevii olimpici. Şi văd acolo că au fost la eveniment mitropolitul Moldovei, fostul ministru al Educaţiei – Adomniţei, PDL-istul Oprea, primarul şi oamenii de afaceri Gabriel Mardarasevici şi Iulian Dascălu. Imediat am concluzionat că ultimii doi au sponsorizat ceva premii din moment ce-i pomeneşte Ziarul de Iaşi cel atât de atent cu astfel de remarci. Aşa că am sunat să aflu cât a dat fiecare. Voiam să arăt că deşi are probleme financiare uzriaşe, Dascălu ştie încă să puncteze la imagine. 

     Aflu însă că de fapt Ziarul de Iaşi a fost pe post de Radio Erevan. Adică au fost premii, dar nu finanţate de cei doi afacerişti pomeniţi, Dascălu a fost invitat să ajute dar nici măcar nu a venit. În schimb au dat premii UPC – un laptop şi Adrian Butucă, proaspăt intrat în PDL. Deşi este încă miştocărit de mulţi foşti prieteni pentru problemele financiare pe care le are, Butucă a oferit în nume personal 10.000 RON unui profesor şi alţi 10.000 RON unui elev. Aspect ignorat însă inexplicabil de Ziarul de Iaşi

     Evident că celorlalţi bogătaşi nu le-a căzut bine lovitura de imagine a lui Butucă, aşa că după consumarea evenimentului. Aceasta cu atât mai mult cu cât Adomniţei n-a avut jenă să le bată obrazul – “Butucă poate şi voi nu?”. Motiv pentur care mai mulţi milionari s-au năpustit spre şefa ISJ promiţând şi ei ajutoare pentur elevii merituoşi. Tare ar fi bine dacă se vor ţine de cuvânt. Nu de alta, dar chiar că e mult mai eficient să dai unui elev bun nici 10% din cât dau la Poli Iaşi.

     Rămâne însă de mirare eroarea uriaşă de documentare a Ziarului de Iaşi.

Ce este criza financiar-economica – mai pe “romaneste”

Unii intampina dificultati in a intelege mecanismul crizei. Pentru cei mai multi, acesta le apare ca ceva extrem de complicat si cu origini obscure. In fond, este mai simplu decat ne-am putea inchipui. Cineva a avut inspiratia de a sintetiza aceasta stare intr-un scenariu compus din zece etape. Iata-l:

1. Ion are o crasma. Pentru a-si spori vanzarile, el decide sa le ofere clientilor (majoritatea – betivani neispraviti) bautura pe datorie. Isi noteaza cu grija datoria fiecarui client, tinand astfel un bilant al creditelor acordate. Pe masura ce se raspandeste vorba ca Ion te serveste acum in schimbul promisiunii de a plati in viitor, numarul clientilor creste, iar vanzarile de bautura asijderea. Pe faza, Ion profita de ocazie si scumpeste tuica si berea.

2. Un consilier bancar abil isi da seama ca afacerea lui Ion este de viitor si ii acorda acestuia un credit pentru dezvoltarea carciumii. Creditul este garantat cu creantele acumulate de Ion – promisiunile de plata ale betivanilor care ii trec pragul.

3. Superiorii consilierului bancar – baieti destepti, cu indelungata expertiza in mobilizarea resurselor financiare – refinanteaza creditul acordat lui Ion prin emisiunea a trei tipuri de obligatiuni, garantate, desigur, cu datoriile alcoolicilor: BEAU-BOND, BEAT-BOND si VOMIT-BOND.

4. Aceste titluri financiare sunt cumparate si tranzactionate apoi pe piata internationala. Multi investitori nu inteleg ce inseamna aceste obligatiuni si cu ce sunt garantate. Cu toate acestea, cererea pentru ele creste, alimentata de cresterea continua a cotatiilor.

5. Intr-o buna zi, cu toate ca preturile continua sa urce, managerul de risc al unei banci (concediat ulterior, fiindu-i reprosata atitudinea pesimista) decide ca este timpul sa ceara plata datoriilor acumulate de betivii care frecventeaza crasma lui Ion.

6. Datornicii nu au cum sa plateasca. Ion nu isi poate rambursa creditul contractat de la banca si intra in faliment.

7. Obligatiunile BEAU-BOND si BEAT-BOND isi pierd 95% din valoare. VOMIT-BOND sta ceva mai bine, valoarea ei stabilizandu-se dupa o prabusire de 80%.

8. Furnizorii carciumii lui Ion intampina serioase dificultati financiare, dupa ce clientul lor a inchis portile si dupa ce obligatiunile in care investisera masiv si-au pierdut valoarea. Furnizorul de tuica este preluat de o firma concurenta, iar fabrica de bere intra in faliment.

9. Banca este salvata de la faliment de catre Guvern, in urma unor consultari dramatice intre partidele politice.

10. Fondurile necesare acoperirii pierderilor sunt obtinute prin impozitele platite de catre persoanele care nu consuma alcool.

(sursa: zf.ro)

Subalternii simt bine frăţia Fenechiu – Nichita

Şeful PNL Iaşi a decis să-şi închidă ziarul. Au rămas 7 oameni fără loc d emuncă şi fiecare a încercat să se descurce cum poate. Iar unul dintre disponibilizaţi s-a dus unde credeţi? La Primărie, după cum o recunoaşte chiar “specialistul în comunicare” al lui Nichita: s-a inchis si editia online a ziarului Ziua de Iasi. Trist. O amica ( inca ) din presa vrea “un job serios” si constata ca “realitatea e chiar in fata”… tot trist, incerc sa o ajut cumva, dar nimeni nu pare sa angajeze in aceste vremuri“, scrie Daniel Mătăsaru pe blogul său.

Mihaela Popa şi-a negociat bine şefia

Proaspăta şefă a PDL Iaşi a obţinut de la Blaga & co mână liberă. Aşa se face că din CODA nu fac parte apropiaţi ai lui Cârlan, evident toţi pierzători ai alegerilor la care au participat – Narciza Nedelcu, Maria Cabalău, Iulian Şerban, Constantin Şerban. În schimb au intrat primari de comune marginalizaţi de Cârlan & camarila. Dar mai ales au intrat Nani şi Butucă, afacerişti care reprezintă garda nouă a PDL-ului.

Apropo de afaceriştii portocalii de la Iaşi. Blaga, Falcă şi ceilalţi granguri de la Bucureşti erau să cadă de pe scaun când au auzit că şefa oamenilor de afaceri din PDL Iaşi e angajată la stat (Narciza Nedelcu).

Nebunie totală la PDL Iaşi- Mihaela Popa a vrut să demisioneze şi să plece la Vaslui

      Deşi i s-a propus preluarea şefiei PDL Iaşi din 10 mai, Mihaela Popa a vrut să demisioneze din filială, să se înscrie în PDL Vaslui şi să devină şef acolo. Oficial motivul e faptul că nu va fi lăsată de Dan Cârlan şi Dumitru Oprea să facă “puţină curăţenie” în filială. Neoficial Mihaela Popa e politician din acelaşi aluat cu Oprea, Cârlan & co, şi nu o măcina durerea de PDL-iştii buni ai Iaşului care nu au putut scoate capul până acum. În realitate calculul politic, meschin, i-a spus că Vasluiul stă mai prost decât Iaşul şi că, într-o asemenea situaţie, chiar dacă ea nu va avea succes ca şef de filială, oricum nu poate duce PDL-ul mai jos decât e acum. La Iaşi cică se poate să ajungă mai rău (nu prea văd cum, că a mâncat bătaie la toate alegerile, pierzând şi Primărie şi CJ şi Prefectură şi parlamentare şi europarlamentare). Aşa că madam Popa s-a jucta vreo două zile de-a demisia, doar-doar or ruga-o toţi în genunchi să nu plece.

Cârlan e de acord cu Mihaela Popa

După ce a ţinut cu dinţii de scaunul de şef al PDL Iaşi, acum Dan Cârlan e cel care o susţine la Bucureşti pe Mihaela Popa pentru aceasta şefie. Sursele mele de la Bucureşti spun că această schimbare de atitudine e pusă pe seama fricii lui Cârlan de a nu se forţa totuşi instalarea acum a lui Nani ca nr. 1 la PDL Iaşi. De fapt Cârlan ar fi dorit pe altcineva, o bombă pentur multă lume bune din târg, dar pentru că deocamdată nu s-a putut, a preferat să meargă pe varianta Popa.

Cum de s-a sucit Cârlan, mai ales că el avea relaţii reci cu Popa? I s-a spus limpede că trebuie să facă un pas în spate, că nu se mai poate cu nici un chip să rămână el. I-au spus asta şi tabăra durilor (Boc-Videanu-Blaga-Berceanu-Olteanu) şi tabăra PD-iştilor în urcare (Falcă, Anastase, Udrea), ba chiar şi PLD-iştii (Flutur, Stolojan & co). Ca atare Cârlan a ajuns la concluzia că e bine să se dea deoparte, pretinzând chiar că pentru el este “o mare uşurare” faptul că e scăpat de un asemenea stres. Iar Popa i se pare cea mai comodă variantă, chiar dacă senatoarea i-a trântit multe în faţă, aşa că de multişor nu se mai giugiulesc politic.

Aparent şi Dumitru Oprea o susţine pe Popa. E profesoară de-a lui, nu l-a călcat încă prea tare pe bombeuri şi aparent poate fi manevrată în aşa fel încât Miticuţă să se creadă în continuare mare politician.

Oajdea o susţine şi el, nu ştiu Movilă şi Nicu Păduraru, dar oricum e suficient pentru ca Bucureştiul să socotească deja încheiată rezolvată de la Iaşi. Aşa că pe 10 mai PDL Iaşi are şef nou.

Schimbarea schimbării la PDL

        Şef la PDL Iaşi va fi de luni 10 mai Mihaela Popa. Mandatul ei va avea durată determinată şi ca principală ţintă organizarea unor alegeri, evident, sub stricta supraveghere a Bucureştiului.

        Oficial, Popa va fi şefă a CODA (comisia specială de organizare a alegerilor), dar neoficial va avea şi puteri pentru a mai asana mlaştina de la PDL Iaşi.

        Deocamdată, însă, Popa nu vrea să accepte şefia, deoarece nu a primit garanţii că va putea face cu adevărat ordine, nu doar o spoială formală. Oficial susţine că nu are habar de o asemenea ofertă – “nu ştiu nimic, până la ora asta nu m-a contactat nimeni” sună declaraţia ei  -, dar este evident că de fapt senatoarea este doar prudentă. Popa ştie foarte bine ce hram poartă Cârlan, Oprea, Movila & co şi de câte golănii sunt în stare aceştia şi apropiaţii lor (vezi circul imens pe care l-au făcut joi, la Iaşi, când au auzit că Nani era favorit să preia filiala).

       Cum de a ajuns Mihaela Popa aleasa Bucureştiului? PDL căuta cu disperare un om nou la Iaşi. PDL ştie că şi-a atins maximul de voturi în Ardeal, Banat şi, oarecum, Muntenia, aşa că vrea musai să salte Moldova, în special Iaşul, Bacăul şi Vasluiul. Iar cum creşteri în perspectiva anului 2012 erau excluse cu învinşi notorii gen Cârlan şi Oprea, care mai au şi calitatea de scandalagii şi slabi organizatori, era firesc să se caute urgent un şef nou. Până joi alegerea era făcută, Ioan Nani, numai că disensiunile dintre portocalii bucureşteni şi circul de doi lei făcut de Cârlan şi Oprea au recomandat găsirea unei soluţii din interiorul filialei. Şi, dintre toţi ceilalţi PDL-işti Popa e figura cea mai proaspătă (are nici 4 ani de politică) şi cel mai bine poziţionată (nu a încasat nici o bătaie electorală şi a câştigat dueluri tari - a fost un europarlamentar bine văzut, iar la Senat l-a bătut pe directorul de la Antibiotice. E drept, la acest ultim capitol Bucureştiul a ţinut cont de faptul că Nani a intrat în alegeri nepregătit, după 6 luni de ţinut pe tuşă şi într-un colegiu preponderent portocaliu, pierzând alegerile la doar 700 de voturi diferenţă). Popa mai are avantajul unor relaţii bune la Bucureşti (nu ca Oprea şi Cârlan, respinşi de peste tot şi văzuţi ca nişte pietre de moară). Bonus, e din tabăra PD, aspect de natură să o recomande cu tărie (Suceava, Botoşaniul şi Neamţul sunt deja arondate PLD-ului, aşa că era nevoie de un PD-ist la Iaşi pentru echilibru)

Cârlan nu e nici măcar Bourean. Oprea e şi mai jos decât Cârlan

La experienţa politică pe care o are, Dan Cârlan trebuie să fi înţeles mai de mult că nu mai poate întinde plapuma de şef. Când ştii că Boc, Blaga şi alţii îşi caută înlocuitor (operaţiune declanşată de câteva luni) te pregăteşte să pleci elegant.

În loc să zică “eu mi-am făcut treaba, am crescut organizaţia, am obţinut cel mai mare nr. de parlamentari din istoria PDL Iaşi, dar dacă şefii de la Bucureşti mă sapă eu mă dau deoparte” – gest care i-ar fi asigurat un mare capital de simpatie şi l-ar fi menţinut în cărţi, Cârlan se agaţă cu disperare de un scaun de pe care va fi zburat rapid.

Ar fi trebuit să înţeleagă, măcar în preziua desantului celor 4, că nu mai e loc. Gestul lui Cristian Boureanu (Şi cine e Boureanu la Bucuresti in comparatie cu Dan Cârlan)- şi-a dat demisia de la conducerea unei filiale pentru ca venise Sulfina Barbu supervizor – ar fi trebuit să-l lămurească.  Ce a făcut Cârlan? Şi-a chemat la şedinţa de joi aplaudacii si i-a pus sa sara pe Movila, Paduraru si Nani. Proasta miscare. Daca nu erau lamuriti pe deplin de tactul de sef al lui Carlan, mesagerii Bucuresitului s-au lamurit pe deplin acum.

La fel si cu Oprea. Nu ajungea ca şi-a dat cu firma-n gard peste tot la Bucuresti. Trebuia s-o faca iar de oaie. In loc sa admita ca PDL-ul sub conducerea lui Cirlan a pierdut toate alegerile de pina acum, dar el, marele Mitică, a cistigat totusi o alegere (e drept ca pierdut si pe mina lui cea mai importanta competitie – Primaria), ce a facut geniul Oprea? s-a aliat cu pierzatorul Cirlan (s-o fi simtind minunat sa fie sub papucul acestuia) si a facut circ, pentru a-i convinge inca o data pe mesagerii Bucurestiului care sunt cauzele pentru care s-au pierdut alegerile la Iasi.

Am vb cu mai multi apropiati de-ai lui Oprea si mi-au recunoscut ca sunt extrem de dezamagiti de tactica falimentara a micului Fuhrer. Ăsta e Oprea. E acelasi om care face acum pe deontologul dar care se dădea în bărci cu turnătorul Mihaita şi se lăsa strigat galeş “Mitica” pe culoarele Pirmăriei, de se rusinau si PSD-istii de acest amor neprincipial.

Si un mesaj pentru analistii de Bahlui: daca vin 4 oameni de la virful PDL si va spun ca la Iasi va fi o comisie speciala pentur “alegeri” ce este de inteles? N-ati priceput inca? Atunci traduc: cei 4 smecheri portocalii nu puteau sa demita pe nimeni, pentur ca nu e statutar si apoi, sunt si ei candidati la diverse posturi in partid, deci n-are rost sa riste aiurea voturi. Asa ca ei doar “iau act” si apoi “propun” BPN-ului (care poate da cu parul, ca doar votul e secret). Totusi, pentur ca or fi ei 4 PDL-isti importanti dar nu sunt toti roboti sa declare fiecare exact acelasi lucru dinainte convenit, declaratiilor lor difera mult si lasa foarte usor de inteles ce urmeaza. A, e foarte usor de inteles pentur cei care chiar se pricep la politica, nu sunt la scularie.  Zice Roberta ca Iasul e sub medie – ce inseamna asta, analistilor? Zice Flutur ca Iasul e prioritate 0 – asta ce mai inseamna?. Iar daca Falca spune ca (de la Arad) a cerut informatii despre Nani ce mai inseamna? Sa va mai dau mura-n gura? Ei, daca nici acum n-ati inteles nimeni duceti-va si va jucati de-a presa si analiza tocind aiurea despre “intoxicari”, “zvonuri”, “s-ar părea că” si alte de-astea de la scoala primara.