Grigore şi joaca de-a politica

Acum citeva săptămâni Gabriel Grigore îmi reproşa că îl fac degeaba păpuşă a lui Dumitru Oprea şi că de fapt el chiar îşi calculează singurel şi încă foarte bine paşii politici. Deunăzi, însă, viceprimarul fără putere dar cu atributul de timbru pe legământul oficial PDL-PSD se făcea iar de cacao. Grigore a socotit el oportun să susţină circoteca lui Cârlan cu presupusa alianţă PDL-PNL. Şi zice dom Grigore că da, el stie de o invitaţie lansată de liberali prin ianuarie, dar tot Fene & co au fentat alianţa în ultimul moment.

Dom Grigore, dacă erai politician atunci:

1. nu te băgai cu capul înainte în prostiile lui Cârlan. Ţi se pare mătăluţă că ce a făcut şeful PDL Iaşi era o propunere pe bune? Aşa se fac alianţele politice?

2. tocmai matale, plantat în sistem cu OK-ul PSD-ului, te apuci să vorbesti de altă alianţă? Păi dacă vrei tu alianţă cu PNL-ul, fii demn şi ia-ţi catrafuselşe din curtea PSD, apoi vorbeşte.

3. Matale, ca politician serios şi de cuvânt, cum ai reacţiona dacă vine la tine un traficant de suflete si-ţi spune “hai să ne aliem”. Ai dead-line 5 ore ca să-mi dai răspunsul. Dacă nu e afirmativ, eu îţi fur n-şpe consilieri şi ăia votează pentr o alianţă PDL-PSD. Cum ţi se pare?

Domnule Grigore, răspunde la aceste întrebări şi apoi pretinde că faci politică serioasă, nu te joci.

Marea ruşine de la OM PNL Iasi

Am fost să văd live “alegerile” de la OM PNL Iasi iar ce am gasit acolo nu m-a mirat deloc: “democratie” de numa-numa, palavre, flecareala. Mi-a fost inca o data clar că PNL Iasi exista doar ca SRL al lui Fenechiu. Pot sa se supere pe mine cit vor Adomnitei si toti ceilalti. Pina nu vor arata ca au cojones si pot sa i se opuna lui Fenechiu, degeaba.

Cea mai mare rusine, d.p.meu d.v., este clasarea pe locul 20 din 20 a singurului candidat care a atras cu adevărat atentia. Un tip care in discursul sau a vorbit de investitori adusi de el deja la Iasi, un tip cu MBA, cu firma de IT la Iasi si impozite platite aici, un astfel de exponent concret al liberalismului al a fost considerat de “liberali” mai putin valoros decit multi yes-mani. Asta e PNL Iasi.

Cine-i mai bogat? Nichita sau Fenechiu?

Discutam cu un om de afaceri foarte important din Iaşi şi spuneam că deşi e în Opoziţie Fenechiu are mai multă trecere în târg şi la Bucureşti decât Nichita, chiar dacă acesta din urmă e primar. Argumentul meu era simplu: “e mult mai bogat şi pe el e mai greu să-l cumperi, iar ca influenţă e incomparabil mai tare ca Gigi la Bucureşti”. Dar a venit replica: “Relu mai bogat decât Gigi? Verifică mai atent”. Iar persoana care m-a îndemnat la verificări este un apropiat al primarului.

Coincidenţe interlope

       Deşi are sub control o puzderie de procurori şi judecători primaurl Nichita a mutat în Ardeal o sumedenie de dosare penale delicate în care e implicat el sau apropiaţi de-ai săi.

- procesele Prisecariu vs Primărie pe tema PALAS au fost la Oradea şi Bistriţa

- procesul lui Ghiocel cu DNA-ul s-a dus la Cluj, unde a fos lălăit aproape 3 ani şi trimis cu chiu cu vai la Iaşi pentru refacere

- procese ale Codunenilor s-au dus tot la Cluj

 

       Nu vi se par cam mari coincidenţele?

       Mai ţineţi cont şi de faptul că Nichita şi Ghiocel s-au susţinut reciproc, de faptul că în 2008 Nichita le-a promis Cordunenilor diverse chestii pentru sprijin electoral, sau de faptul că avocatul lui Ghiocel e acelaşi cu cel al unor Corduneni şi că-l cheamă Nechita – Ionel, nu Gigi.

Probleme tot mai mari cu banii la Ghiocel – doar 30% faţă de acum 2 ani

Criza a îngustat piaţa reală de publicitate dar a limitat dramatic şi resursele celor ce plăterau taxe de protecţie. Aşa se face că Zoaia lui Ghiocel are o hemoragie puternică de bani. Din ce ştiu de pe piaţă, singurii care mai cotizează serios la buzunarul lui Ghiocel sunt Zapodeanu, Axinia, Cârlan şi Nichita (aici se pare că s-a pus recent stop, dar mă îndoiesc că Jiji va  rezista mult bălăcărelii şi va cotiza iar). Mai sunt o serie de afacerişti care încă se mai pot scobi după 1000 de euro lunar pentru a-şi cumpăra liniştea, dar nivelul de încasări e la cca 30% faţă de acum 2 ani.

Deunăzi, marele meleonar a fost văzut de cetăţeni alimentând de doar 50 RON la o benzinărie din târg, adică benzină de nici 100 km.  Şi când te gândeşti ce munţi de bani a avut pe mână Ghiocel..

Relaţia poliţist – procuror

      Scandalul Cordunenilor şi a şpăgilor oferite judecătorilor a retrezit ura poliţiştilor faţă de magistraţi. De ce? Iată un episod cât se poate de lămuritor: mai mulţi poliţişti s-au chinuit efectiv să-l prindă pe un ţigan din Ciurchi după o spargere la un amărât. Ţiganul avea un cazier de două pagini, fiind multirecidivist. Cu cătuşe la mâini a fost dus la procuror pentru audieri. Pe drumul spre Parchet, când poliţiştii s-au mai calmat, ţiganul le-a spus misterios că nu-şi face griji deşi furtul fusese dovedit iar trecutul său recomanda cu tărie puşcărie cât încape.

      Numai că s-a ajuns la procuror şi nu unul oarecare ci ditamai viitorul comandant de Penitenciar. Aici ţiganul a pretins că are 12 copii care-i mor de foame (numărul era exact, dar nu precizase că el şi-a fugărit de-acasă copiii care cerşesc prin Tătăraşi) şi că nu mai fac eniciodată. Procuroprul s-a uitat blând la el, l-a întrebat “domnule (apelativ la auzul căruia ţiganul s-a simţit el prost iar poliţiştilor li s-au strepezit dinţii), promiţi că nu mai faci? Dacă da, atunci du-te acasă la copii”.

     Unul din poliţiştii prezenţi atunci la acest moment de mare justiţie mi-a povestit apoi reacţia sa: “îmi venea să scot pistolul şi să-l execut pe procuror”. Acum înţelegeţi de unde atâta dragoste? Cuma a părut dosarul Rutiera şi atâtea altele?.

Presa pe intelesul lui Silviu

      Silviu Dascalu e un jurnalist pe care l-am vazut tot timpul de buna credinta. A publicat insa un text care ma mira.

      Nu comentez gustul sau / mie articolul desfiintat de Silviu mi s-a parut un text bine scris / dar am citeva observatii de bun simt:

- cit am lucrat impreuna ti-am zis eu vreodata sa scrii despre Nichita? Nici macar nu conteaza daca de bine sau de rau.

- crezi tu ca Adevarul ar permite ca pe banii lui Patriciu persoane precum Dobasu, Prisecariu, Orcan, sau oricine altcineva sa-si faca jocurile personale?

- plec de la prezumtia ta ca TELE M, EVZ, Adevarul, AS Media sau Iasicastiga fac presa cum nu trebuie, ca sunt focusate pe desfiintat primarul. E dreptul tau sa crezi asta. Ma mira insa ca nu te-am auzit niciodata cu privire la politica redactionala a BZI, ca nu ai scapat nici o critica fata de personaje sinistre care azi se pupa cu acelasi Nichita, miine il ard de-i sar capacele, iar poimiine se pupa iarasi. Macar in cazul primelor canale media ar fi vorba de consecventa (desi stii foarte bine ca ipoteza de la care am plecat e gresita)

Adevărurile lui Sălăvăstru

       Vali Sălăvăstru se ia tare de Adomniţei şi-i aruncă în public belele dureroase (complicităţi murdare cu Ghiocel, scorul ruşinos de la alegerile pentru Primărie, scorul şi mai mic de la europarlamentare).

        Bravooooo, uraaaaaa. Mamă cât curaj pe Sălăvăstru.

        O observaţie de bun simţ, totuşi: de ce nu a spus aceste lucruri şi până acum? De ce a înghiţit aceste mizerii şi abia acum le pune pe tarabă? 

        Observaţia cea mai de bun simţ: pe când Sălăvăştri şi la PDL sau PSD Iaşi?

senzaţii despre Dascălu

Am fost aseară la plimbare şi am trecut pe la Iulius Mall. Full. Am parcat la dracu-n praznic, atât de aglomerat era, semn că afacerea asta merge.

M-am dus apoi la un film şi aici s-a consumat o scenă rară la noi. Un tip care fusese anterior la  un film a venit să-şi caute telefonul mobil uitat pe un scaun. Şi, culmea, deşi sala era plină cu noi spectatori, telefonul era acolo unde-l uitase proprietarul. Nu-l şutise nimeni deşi era un telefon destul de scump. Asta da ştire.

Când îl felicitam în gând pe Dascălu pentru acest moment plin de civism mi-a căzut privirea pe un panou cu PALAS. Şi iar mi-am adus aminte de şmecheriile pe cocoaşa proştilor. Cică e un “proiect derulat de Consiliul Local împreună cu Iulius Group”. De ce atâta meschinărie? Are vreo treabă Consiliul Local cu asta? Câştigă ceva CL-ul, adică ieşenii? Nu putea să spună simplu – “proiect derulat de Iulius Group cu girul primarului şi al şefilor PNL şi PDL Iaşi?” Era sincer şi măcar aşa ştiau şi ieşenii că nu trebuie să se aştepte ei la vreun ban.