Cât de tare e Fenechiu şi cât de slabi sunt Nichita şi Cârlan

         Cât a fost la putere PNL-ul era clar că Fenehciu era mogulul judeţului, deşi Nichita avea Primăria şi CJ-ul. Dovada raportului de forţe, Gigi saliva de fiecare dată când auzea cum se laudă liberalul că a mai tras spre Iaşi zeci sau sute de miliarde.

         S-a schimbat guvernarea iar prima mişcare a lui Nichita pentru a-şi răta muşchii a fost fugărirea publică a lui Fenechiu din Prefectură. Ăsta a fost circul public, pentru că în underground situaţia e mult mai nuanţată.

          La începutul anului toţi cei trei şefi de filială au promis că for face şi vor drege pentru Iaşi, dar numai Fenechiu a scos ceva concret: 400 mld pentru şoseaua de centură, premiu pentru o combinaţie cu Hrebenciuc. Nichita şi-a muşcat mâinile şi a promis iar răzbunare. Aşa că a început să-i fugărească scurt pe toţi şefii de deconcentrate. Atât de mare era foamea PSD-ului şi PDL-ului, atât de oarbă era dorinţa de a-l umili pe Fenechiu, încât au fost puşi pe fugă oameni ce chiar nu aveau treabă cu PNL-ul şi îşi făceau bine treaba: Albulescu de la ITM e cel mai bun exemplu.

         Schimbarea şefilor de la deconcentrate a adus însă şi marele şoc. Cel mai râvnit post dintre toate, cel de şef la Finanţe, a fost obţinut doar cu imense eforturi de către PSD. Numai că stupoare: liberalul Doboş nu a putut fi aruncat la coş pentru că de la Bucureşti a venit numirea lui ca şef al Trezoreriei. Iar reacţiile furibunde ale lui Nichita şi Cârlan din Zoaia lui Ghiocel (vezi aici) arată cum nu se poate mai bine raportul de forţe. Fenechiu e tare la Bucureşti, Gigi şi Cârlan sunt vulturi doar la ei în sat.

un mesaj al redactorului sef de la TELE M pentru un individ ce a profanat memoria unui fost jurnalist

SCRISOARE DESCHISA

                                                   Dumnezeu sa-l ierte si sa-i ierte!

  

           S-au implinit luna aceasta 5 ani de cand a murit Marius Necula. In loc sa merg la cimitir si sa aprind o lumanare la mormantul lui Marius, scriu despre el un comunicat de presa. Si ma obliga sa fac asta un editorial din Buna Ziua Iasi semnat Constantin Mazilu. Mortii nu trebuie tarati in mizerie, domnule Constantin Mazilu! Daca l-ati cunoscut pe Marius, daca ati fost prietenul sau, asa cum scrieti in articolul de opinie, atunci nu ar fi trebuit sa il amestecati in acest razboi mediatic pe care ziarul la care lucrati il duce impotriva lui Danut Prisecariu, patronul Tele M.

 

           Ma simt obligata sa scriu aceste randuri intrucat Marius Necula era reporter in cadrul redactiei de stiri Tele M cand a aflat ca era grav bolnav. Se intampla in decembrie 2003, cand Marius se afla in Bulgaria, la un curs de jurnalism, trimis de Tele M. Am discutat atunci prin telefon cu colegii de la Centrul de Jurnalism Independent care se aflau impreuna cu Marius in Bulgaria. Am discutat si cu el si imi amintesc cum imi spunea <Gianina, nu mai vad, nu mai vad deloc>. Imi amintesc cum plangeam amandoi la telefon, eu in redactie, el la Sofia. Am discutat atunci cu medicii care l-au ingrijit si care mi-au spus ca Marius este intr-o stare foarte grava. Stiu ce eforturi au fost facute de conducerea postului de televiziune la care lucrez pentru ca Marius sa fie adus de urgenta si in bune conditii acasa. Imi amintesc de discutia pe care am avut-o cu Marius la telefon, el pe patul de spital in Bucuresti, povestindu-mi ce conditii de mizerie sunt in capitala noastra, fata de cele din Bulgaria. Nu avea nici macar lumina in salon. Faceam amandoi haz de necaz. Radeam ca nu are de nevoie de lumina, pentru ca si asa nu vede bine (fenomen cauzat de boala sa, de leucemie).

 

           Imi cer scuze parintilor lui Marius pentru durerea pe care le-o provoc povestind aceste lucruri. Dar simt ca eu am dreptul sa povestesc acum aceste lucruri. Imi doresc ca parintii sai sa nu fi citit materialul din Buna Ziua Iasi. Cei care l-au cunoscut pe Marius trebuie sa stie ca el a venit la Tele M sa faca o ultima stire, desi era grav bolnav. M-am trezit cu el in redactie, fara sa-mi fi telefonat. Era o zi caniculara, ca cea de astazi. A cerut sa mearga pe teren la filmari. A realizat un reportaj despre un schelet gasit dupa foarte multi ani. Spera ca materialul difuzat de Tele M sa ii ajute pe politisti intr-un caz de crima. Era un material in exclusivitate pe care Marius l-a scris cu mare placere. Mai trebuie sa stiti ca Marius a dorit sa faca parte din echipa Tele M la Cupa Presei la Fotbal. Am mers la acele meciuri si i-am facut galerie. Era un jucator excelent. Aceste evenimente aveau loc cu putin inainte sa plece dintre noi. Marius tinea la noi, tinea la Tele M. Mai are rost sa spun ca si noi il iubeam?! Despre seara in care Marius a inchis ochii pentru totdeauna refuz sa vorbesc.

 

           Oamenii de la Tele M, cei din echipa redactionala, cei din conducere au facut tot ce le-a stat in putere ca sa-l salveze pe Marius. Dar acesta a fost planul lui Dumnezeu pentru Marius!

 

            Inchei aceste randuri spunand Dumnezeu sa-l ierte pe Marius si Dumnezeu sa-i ierte pe cei de la Buna Ziua Iasi, ca nu stiu ce fac. Si mai ales cat rau fac parintilor lui Marius si tuturor celor care l-au cunoscut si pretuit. Domnule Mazilu, lasati-l pe Marius sa se odihneasca in ceruri! Nu tarati in mizerie memoria unui om curat!

 

Gianina Mihaela Munteanu, Redactor sef Tele M

Cât de public-privat e PALAS-ul

     De vreo două săptămâni primesc aproape zilnic, dar din tot mai multe surse, semnale conform cărora PALAS-ul are probleme din ce în ce mai mari şi e aproape de sufocare. Deontologic, am pus mâna pe telefon şi am sunat la PALAS. Iar de acolo am aflat că:
- da, au plecat o sumedenie de chinezi dar se vor întoarce (nu se ştie clar când)
- nu, nu s-a tăiat finanţarea de la bancă (e drept că în tot mai rarele reclame ale PALAS-ului nu se mai suflă de ceva timp vreun cuvânt despre “finanţarea asigurată de la mari bănci europene”)
- se lucrează în draci dar nu se văd muncitorii pentru că de fapt lucrează la finisaje (din câte ştiu eu finisajele sunt operaţiuni scumpe, iar dacă au dispărut reclamele la apartamente sau spaţii d eînchiriat de ce să finisezi ceva ce nu poţi vine?) 
     Pentru că am pus întrebări legate de soarta PALAS-ului am fost imediat apostrofat, în special de criticii abonaţi pe care-i am pe net, ce m-au acuzat repejor c-aş fi unealta “marilor oameni de afaceri”. Tactica asta e una securistă, aşa că nu merită să mă consum din cauza tâmpeniilor debitate de băieţii veseli. Altceva mă roade.
     Nu aud deloc, deloc vocea vreunuia din Primărie. Oficial PALAS-ul e proiect în parteneriat public – privat. Atunci de ce nu sare nimeni să liniştească opinia publică, să dea asigurări că proietul pe care primarul Nichita şi l-a trecut în 2008 în programul electoral e în regulă.
     Cumva inspectorii Primăriei nu ştiu ce se întâmplă la PALAS? Au pus la bătaie 12 hectare în plin centrul Iaşului şi nu-i mai interesează ce se întâmplă acolo?
     Hai, accept că Nichita are ochelari de cal şi se face că plouă, doar are experienţă după afaceri gen MAZ, asfaltări, ilumina tpublic, Manesmann şi multe altele. Dar viceprimarul PDL-ist Grigore, cel atât de curăţel? El are ceva de ascuns? în plus, nu ţipa ca din gură de şarpe mentorul său Oprea că PALAS-ul distruge istoria Iaşului şi că el va face şi va drege de va avea cuţitul în mână?
     De fapt, nici nu contează ce culori politice sau ce interese de business au cei de la Primărie. Fişa lor de post şi bunul simţ cer lămurirea opiniei publice. În orice ţară civilizată în care Primăria ar fi implicată într-un proiect de acest gen, în cazuri precum cel de faţă partenerul public iese în faţă şi spune electoratului: s-a întmplat asta, asta, asta şi vom face aia, aia şi aia.
     La noi nu e nimic. E doar OMERTA.

cât de crâncenă e campania pentru PE

      La televiziunile locale e inexistentă, deşi acest segment media are cel mai mare impact în rândul populaţiei.

      Pe net e mignonă.

      În media scrisă există doar sporadic. Prin judeţ există în funcţie de culoarea politică a primarului. Faceţi un drum Iaşi – Paşcani şi veţi vedea că în fiecare comună sunt tapetaţi copacii de pe marginea drumului cu afişe cu Antonescu, acolo unde există primar PNL, cu Geoană, acolo unde e primar PSD sau cu “la bine şi la greu”, acolo unde e primar PDL.

     Concluzia? nu-i interesează. Probabil că vor merge iar pe reţeta milionului din ultima zi.

Popa şi Oprea, două mari caractere

        Cei mai guralivi PDL-işti locali când vine vorba de propaganda de partid – “spirit de echipă”, “unitate”, bla-bla-bla – au dat rău de tot cu bâta-n baltă la primul prilej de a aplica gargara asta ieftină. Ghiocel Asimionesei s-a pus pe Movilă, iar PDL-istul a replicat inabil (mai întâi o înjurătură, deşi ştia că e înregistrat, apoi cumpărarea laşă a tuturor exemplarelor BZI de pe piaţă). Mai întâi Ghiocel şi-a pus un băiet de la “ziar” să îi stârnească pe Stolojan şi Roberta Anastase, dar aceştia i-au dat cu flit.  Aşa că marele deontolog s-a reorientat spre PDL-işti locali. Şi cine au fost primii care au ridicat coada? Taman campionii colegialităţii, Mihaela Popa şi Dumitru Oprea. Nici măcar nu contează  dacă declaraţiile apărute luni sunt ale lor sau sunt scoase din context, nu contează nici dacă Movilă se va răzbuna sau nu, pentur public rămâne semnalul duplicităţii dat de cei care făceau pe apostoii: Popa şi Oprea vor fi priviţi şi mai abitir ca oameni fără coloană care una spun şi alta fac.

Din ciclul comici vestiţi: Traian Dobre revine cu noi perle

        Singurul parlamentar ieşean filmat de televiziunile centrale dormind pe rupte în Parlament (cu siguranţă mai sunt şi alţii dar nu au fost prinşi încă de presă) se dă chinez. Traian Dobre s-a băgat în seamă la o lansare de carte a Adrianei Săftoiu pretinzând că el a făcut “cinste Iaşului” (daaaaaaa) şi că tot el ar fi cel mai bucuros dacă s-ar introduce sancţiuni severe pentru candidaţii care dau mită electorală (hahahahahahaha). De parcă nu maşinile COMAT-ului umblau prin comunele bunelului  în cauză cărând de zor haine şi papuci second hand. De parcă nu buzunarul PSD-isto liberalului criptocomunist achitau zeci de facturi prin crâşmele aceloraşi comune beţivanilor care-i promiteau voturi.

Cum a luat-o peste bot Ghiocel de la Roberta

       Sâmbătă pe la prânz un tânăr care chinuie meseria de jurnalist a venit în faţa lui Stolojan şi a mimozei din fruntea Camerei Deputaţilor. N-a pus nici o întrebare deşteaptă ci a aşteptat pe vine un moment în care să facă treaba murdară la care l-a obligat patronul său. O treabă pentur care nu trebuie să faci facultate, studii pe care le bănuiam înainte la tinerelul în cauză dar pe care le-a contrazis total slugărnicia sa. Ei, junele în cauză i-a anunţat pe cei doi şefi PDL că, să vedeţi drăcovenie, un deputat local şi-a permis să înjure când un ziar de şantaj îl căuta şi-n … doar doar o găsi ceva cu care să-l facă de comandă. Duşmani înverşunaţi cu deontologie, slujbaşii de la acel “ziar” au pus în deschiderea ediţiei înjurătura deputatului. Necugetat, deputatul în cauză a încercat să minimalizeze povestea cumpărând cât putea el cumpăra de la chioşcuri fiţuica. Aşa că junele neşcolarizat de care spuneam la început a scos din tolbă două “ziare” şi le-a întins PDL-iştilor, somându-i apoi să spună ce vor face “împotriva” deputatului ieşean. Moment în care mimoza Roberta Anastase dă un răspuns super tare: “sancţiuni pentur ce? pentur că a cumpărat ziare?”

cine e mai tare-n show

       Am urmărit de la distanţa toate “megalansările” pentru PE de la Iaşi. Şi cred că de departe cel mai tare-n show a fost PDL-ul (ca organizare, cursivitate, atractivitate), apoi PNL-ul şi PSD-ul (la PRM n-a fost show ci numai circ). La nivel de discurs PDL-ul a fost iarăşi no.1, secondat tot de PNL. Asta în condiţiile în care totuşi PSD-ul are singurul candidat eligibil, deci ar fi fost cel mai bine dotat la “argumente”.

       În fine, o altă observaţie care spune multe: la PSD amfitrion a fost şeful organizaţiei locale, la PNL Fenechiu a condus şi el show-ul, în timp ce la PDL Cârlan a fost trimis în sală microfonul fiind luat de şeful PDL Suceava. Asta-s raporturile politice.

Ne costă prea mult să fim mediocri

       Poli Iaşi îşi permite să dea salarii de 150.000 de euro pe an – cazul lui Bâlbă -.  Că nu se plătesc impozitele aferente unui asemenea salariu ţine de tradiţionala politică a ochilor închişi avută de Iaţco & co de la Camera de Conturi

       Poli Iaşi şi-a permis un antrenor mai scump decât  Ionuţ Popa, cel cu 3 vile şi limuzinele de rigoare.

       Poli Iaşi şi-a permis multe alte chestii ce costă un morman de bani.

       După ce tragem linie constatăm că Poli Iaşi se chinuie din răsputeri în fiecare an să scape de la retrogradare iar pentru asta BUGETUL LOCAL E SILUIT cumplit. Păi dacă e nevoie de atâta zbucium pentru o aşa mediocritate ce ar trebui să se întâmple ca Poli să fie măcar la mijlocul clasamentului, nu mai spun de lupta pentru cupe europene? Să tăiem complet cheltuielile la şcoli? Sau la spitale?

       Nu-i mai rentabil să dai echipa unui privat – fie că îl cheamă Dascălu, Porumboiu, Cotnari SA ori mai ştiu eu cine?

Primarul FNI şi consultantul găinar

          A plâns în campania electorală de grija pensionarilor năpăstuiţi şi le-a promis că el şi partidul său le va mări pensiile, dar nu le-a dat un leu. A plâns apoi de grija profesorilor, a funcţionarilor şi a tinerilor, promiţându-le şi lor salarii mărite, apartamente şi alte avantaje. Nu a găsit bani nici pentru aceştia.
         A dat însă iama în miliardele plătite de noi toţi şi a umplut rapid buzunarele prietenilor. Acesta este Gheorghe Nichita.
         Ultimele sale realizări lămureşte pe oricine cu ce fel de gospodar avem de-a face. I-a umflat cu nesimţire conturile şantajistului Ghiocel iar acum l-a scos din foame şi pe Caluschi. Dacă n-aţi aflat, consilierul politic nr. 1 al lui Gheorghe Nichita va primi aproape 100.000 de euro de la Universitatea Agronomică pentru, atenţie, a încerca să aducă mai mulţi studenţi la admitere. E o afacere în cel mai pur stil Nichita, adică fără licitaţie, cu o “negociere” de faţadă, cu un obiect al contractului de tot râsul. Mai urmează ca şoferul lui Nichita să ia un purcoi de bani pentru a supraveghea creşterea ierbii la stadion iar papugiul Mătăsaru să ia 20 de salarii în avans pentru a măsura dacă nu s-a dilatat şina de tramvai pe care a instalat-o pe hârtie vreuna din firmele la care se răţoieşte primarul.
          Dacă în privinţa lui Nichita mă lămurisem de mai multă vreme şi îl ştiam mascotă perfectă a FNI-ului, mă mir de Cezar Caluschi. Prezentat de unii cunoscuţi de-ai lui drept un tip genial, strateg desăvârşit, super doctor în inginerie economică şi ditamai consultantul care se bate pe burtă cu baronii locali de-aici dar şi cu cei de peste Prut, Cezar Caluschi se comportă ca un găinar fomist, disperat să halească rapid ceva, fie şi în văzul tuturor.
         Degeaba ai scris Cezărică tot felul de cărţulii despre marketing, management şi consultanţă dacă ai ajuns să procedezi tot ca Ghiocel. Ăla măcar nu are şcoală, dar tu…

Corupţia explicată popular

         Vineri seară TELE M a diofuzat un talk-show la care am paticipat alături de John Livingstone, un tip care era să-şi piardă casa în urma şemcheriilor din dosarul zahărului. Cât s-a zbătut să-şi salvewze locuinţa, omul a cunoscut mai toate detaliile dosarului şi a aflat grozăvii incredibile. Potrivit lui Livingstone, în anii 2000-2001 bancherii trăgeau de tine să iei credite pentru a lua şi ei şpagă. “Un cunoscut a fost la bancă să ia 100.000 de mărci deşi nu se justificau decit 60.000. Culmea, ăia i-au oferit 150.000 d emărci, dar 50.000 era şpaga pentur directorul băncii”. Uitaţi-vă la emisiune să vedeţi şi să auziţi şi alte grozăvii, care arată limpede ce haiducie era în capitalismul de acum nici 10 ani.

Mihaela se dă iar patrioată de carton

         Cea mai tăcută voce patriotică la eşuata revoluţie de la Chişinău, recte Mihaela Popa, se dă iar pătrioată şi se bate din nou pe burtă cu oficialităţile basarabene. Într-un comunicat de presă, Mihaela Popa se laudă că vineri, 15 mai, participă la prima ediţie a „Forumului autorităţilor locale din România şi Republica Moldova”, eveniment organizat la “Consiliul Judeţean din Piatra Neamţ” (de fapt CJ Neamţ, dar trecem peste). în acest comunicat de presă, madam Popa se laudă că va fi alături de “peste 100 de reprezentanţi ai autorităţilor locale din România (preşedinţi de consilii judeţene, primari de municipii, oraşe şi comune), precum şi 100 de reprezentanţi ai autorităţilor locale din Republica Moldova (preşedinţi ai consiliilor raionale, primari de oraşe şi sate)” iar apoi senatoarea PDL dă şi declaraţii patriotarde
           „Acest forum urmăreşte consolidarea cooperării între puterile locale din România şi Republica Moldova, în acord cu politica de vecinătate a Uniunii Europene”, a declarat senatorul PD-L Mihaela Popa.
          Nu zău? Dar revolta tinerilor din Chişinău trecută sub o jenantă tăcere de Mihaela Popa ce a fost?

Mai ştie cineva unde-s ….

     Mai ştie cineva unde-s cei mai mari apărători ai patriei trimişi de prostimea din Iaşi în Parlament? Luminiţa Iordche, Anghel Stanciu, Florin Constantinescu, unul Lazăr, Vasile Mocanu, Răţoi, Mihaela Popa, Marius Spânu, Nicu Păduraru, Crisitna Dobre – ce naiba fac toţi aceşti oameni? Eu ca şi consumator industrial de media nu mai ştiu mare lucrurdespre ei, deci omul simplu de pe stradă chiar nu are habar pe unde prăşesc aceşti patrioţi ce lăcrimau înainte de alegeri de grija prostimii.

Campanie superoriginală a GSP

      Sincer, bănuiam de două zile că GSP stă în spatele campaniei cu scrisorele de “ameninţare2 către şefii FRF şi LPF iar apoi a vopsirii maşinilor a 3 fotbalişti, câte unul de la Dinamo, Rapid şi Steaua. Iar editia de azi a gsp.ro îmi confirmă bănuiala.

      Strategia a fost super, mai toţi microbiştii fiind ţinuţi în corzi câteva zile. Priviţi şi vă lămuriţi.

Porumboiu aruncă iar pastila cu preluatul echipei din Iaşi

       Am văzut într-un ziar de sport că Adrian Porumboiu lasă iar loc speculaţiei că ar putea prelua Poli Iaşi. Nu înţeleg însă care e scopul acestui joc. E limpede că atâta timp cât Nichita e primar Poli poate să ajungă şi-n divizia C că tot nu o lasă altuia.

      Dacă tot vrea să-l sece la lingurică pe Gigi, Porumboiu poate prelua mascat o altă echipă din judeţ, una din Paşcani, spre exemplu, să o ducă în liga a II-a sau chiua rîn prima divizie. Asta doar ca să-i arate lui Gigi ce înseamnă management performant.