Război crâncen între masonii locali

În Iaşi există 8 loje masonice. Cea mai cunoscută este Alexandru Ioan Cuza, descendentă cică din junimişti. Ei, din această lojă s-au tot desprins în ultimii ani, din cauza numeroaselor noi racolări de membri, alte 7 loje, aparent fiecare independentă. De câteva luni între liderii acestor ultime 7 loji şi liderul lojei Alexandru Ioan Cuza s-a pornit un război fără menajamente.

Până anul trecut marele maestru al lojei Al. I. Cuza era Paul Butnariu, directorul de la CF Moldova. La un moment dat acesta a anunţat că are nişte probleme de rezolvat, probleme ce-i ocupă tot timpul, aşa că el renunţă la funcţie. Firesc, s-au organizat alegeri iar din acest moment a început balamucul.

Tabăra conservatoare, cuprinzând membrii mai vechi şi, în general, directori mari imediat după 90 (Ciobanu – Fortus, Gagea – Romtelecom ş.a.) s-a mobilizat şi a venit masiv la vot, aşa că şef a ajuns Gheorghe Niculescu (fost şef al OPC până în 2000).

Cel mai supărat de vot a fost Paul Pricop (patron Niciman). Acesta şi alţi câţiva afacerişti din aşa numita tabără a ”profitorilor” au început să se agite. La început steril şi haotic, aşa că a făcut greşeli. Cea mai mare a fost trimiterea unei adrese către toate lojile prin care se anunţa că patronul Niciman nu mai permite funcţionarea templului Masonic în clădirea din Bucium a firmei.

Numai că pensionarul Niculescu a fost mai tare decât se aşteptau protestatarii. Membru pe viaţă şi într-o altă lojă, secretă cică, Niculescu s-a dus la sediul Niciman şi a luat rapid o sumedenie de bunuri, bunuri achitate fiscal de Al. I. Cuza dar deţinute, de fapt de loja secretă. Pricop nu s-a împotrivit, doar el a cerut desfiinţarea templului de acolo.

A venit şi vacanţa de vară aşa că activitatea masonilor, şi aşa destul de slabă până atunci, a încetat complet. Numai că Pricop nu s-a potolit. Iar la prima adunare din toamnă, când ceilalţi masoni au văzut că nu mai au nici scaune pentur ritualurile lor, s-a copt răzbunarea. Toate celelalte 7 loje au semnat o reclamaţie trimisă rapid la Bucureşti. Iar şefii masonilor au trimis rapid la Iaşi o comisie care a descoperit scurt o ”scăpare” în organizarea ultimelor alegeri, aşa că a invalidat şefia lui Niculescu.

Pentru ca bâlciul să fie complet, comisia i-a cerut lui Paul Butnariu să fie iar şef, numai că acesta a refuzat. Aşa că acum toată masoneria locală e în aer: loja A. I. Cuza nu are şef iar celelalte nu au templu. 

 

Vezi si http://www.iasicastiga.ro/anchete-analize-si-reportaje/secrete-ale-masoneriei-din-iasi